Se aşteaptă ca preşedintele rus, care urmează să se exprime la amiază (09:00 GMT), să se refere la tensiunile exacerbate cu Occidentul în legătură cu soarta detractorului său, spitalizat în închisoare şi în stare gravă, conform apropiaţilor săi, dar şi la comasarea de trupe şi echipamente în apropiere de frontiera cu Ucraina şi la relaţiile deteriorate cu SUA, relatează AFP și Reuters.
Pe plan intern, criza economică şi sanitară în urma epidemiei de COVID-19 ar urma să ocupe un loc important în discursul său, mai ales în contextul alegerilor legislative preconizate în septembrie.
Aliații lui Navalnîi au fost arestați
Mişcarea lui Aleksei Navalnîi, aflat de trei săptămâni în greva foamei pentru că i se refuză accesul la un medic din afara penitenciarului şi în care să aibă încredere, a chemat la manifestaţii la ora locală 19:00. Sunt prevăzute acţiuni de protest în peste 100 de oraşe, de la Vladivostok (09:00 GMT) şi Kaliningrad (17:00) până la Moscova, Sankt-Petersburg şi Vladimir (16:00 GMT), unde opozantul este încarcerat. ‘Este vorba nu doar de libertatea lui Navalnîi, ci de viaţa sa’, a subliniat sâmbătă aliatul său Leonid Volkov.
Avocaţii săi l-au găsit marţi ‘foarte slăbit’ şi au cerut transferul acestuia într-un spital moscovit. Percheziţii au vizat deja sedii legate de organizaţia disidentului în circa 20 de oraşe marţi şi miercuri, potrivit organizaţiei neguvernamentale specializate OVD-Info.
Primele reţineri au avut loc miercuri dimineaţă, începând cu avocata Liubov Sobol, personalitate proeminentă a opoziţiei moscovite, şi cu purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmuş.
Putin, război împotriva lui Navalnîi
Ministerul de Interne rus a avertizat anterior că va lua ‘toate măsurile’ necesare ca răspuns la manifestaţiile neautorizate. Precedentele manifestaţii, organizate după arestarea lui Navalnîi în ianuarie, au condus la peste 11.000 de arestări.
Justiţia din Rusia urmează să examineze o cerere a Parchetului vizând calificarea drept ‘extremistă’ a organizaţiei fondate de Navalnîi, Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK), ceea ce i-ar expune pe activiştii acesteia la pedepse grele cu închisoarea.
‘Putin a declarat un adevărat război, un război total, împotriva celor care nu sunt de acord cu el’, a apreciat duminică Vladimir Milov, un apropiat al lui Navalnîi.
Discursul anual al lui Vladimir Putin, în faţa camerelor reunite ale parlamentului rus – Duma de Stat (camera inferioară) şi Consiliul Federaţiei (camera superioară) – este o ocazie a şefului statului de a-şi stabili priorităţile pentru ţară. Este puţin probabil ca preşedintele rus să evoce soarta celui mai înverşunat critic al său, al cărui nume nici măcar nu-l pronunţă, notează AFP.
Dar sunt aşteptate anunţuri importante cu această ocazie. Anul trecut, Putin a schiţat o reformă constituţională care în final a dus la un referendum ce i-a dat dreptul să rămână la Kremlin până în 2036.
În materie de politică externă, cancelariile occidentale vor urmări orice indiciu cu privire la intenţiile sale vizând Ucraina, la graniţele căreia au fost comasaţi peste 100.000 de soldaţi ruşi în ultimele săptămâni.