Romania se regaseste cu siguranta pe lista tarilor care, in ciuda unor cresteri economice mai mari de 2,5%, vor fi lovite de imbolnavirea economiei mondiale.
Raul cel mai mare vine din partea celei mai puternice economii, SUA, care va avea o crestere de numai 2,2%, cu 0,4% mai putin fata de previziunile anterioare.
Analistii atrag de asemenea atentia ca zona monedei unice europene va traversa anul acesta cel mai slab nivel de crestere din ultimii sase ani. Adica de 1,1%, comparativ cu 2,3% cat prognozase FMI in toamna lui 2002. „Cele mai mari economii par sa fi inregistrat o scadere a PIB in februarie si martie. Practic, toti indicatorii luati in considerare semnaleaza un declin continuu, iar prognozele privind redresarea sunt mai mult decat pesimiste, spune Stephen Roach, economistul-sef al Bancii de investitii Morgan Stanley. El face trimitere directa la situatia dramatica a Germaniei, locomotiva economiei Uniunii Europene, care se confrunta cu cea mai mare criza economica de la caderea zidului Berlinului. Dupa ce vreme de patru ani, Guvernul condus de Schroder a incurajat puternic un sistem de asigurari sociale bazat pe vestitele plati compensatorii, s-a ajuns ca, in 2003, 4,7 milioane de someri sa impiedice orice posibilitate de revenire a economiei germane, cel putin in urmatorii doi ani. Imuna la imbolnavirile economiilor europene si americana, zona asiatica (cu exceptia Japoniei) a fost rapusa in ultimele doua luni de o epidemie de gripa. Conjugate cu razboiul irakian, exporturile asiatice au pierdut 17% in doar o luna de zile.
Fara o recunoastere oficiala, tot mai multe voci spun ca Romania va fi antrenata in vartejul problemelor globale, cu precadere a celor europene. Mai exact, exista riscul incetinirii ritmului de crestere a economiei nationale, ca urmare, in primul rand, a scaderii cererii pentru produsele romanesti pe piata UE. 70% din totalul exporturilor noastre sunt destinate pietelor vest-europene. Pentru a fi sigura ca va reusi sa prinda din urma tarile mai dezvoltate din Europa Centrala, care vor adera la UE in 2004, Romania are nevoie de cresteri economice anuale cuprinse intre 5 si 6%. Guvernul Nastase si-a propus sa inregistreze in 2003 macar performantele economice de anul trecut, adica o crestere de 4,9%. Scaderea productiei industriale cu 0,2% pe primele doua luni, insotita si de o reducere a exporturilor de produse industriale, face ca analistii sa se indoiasca de atingerea obiectivului propus. Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii centrale, spune ca „din nefericire, de data aceasta economia Romaniei este lovita puternic din afara”.
„Reducerea consumului la nivel european afecteaza categorii importante de produse romanesti”, spune Lazea. El se declara la fel de pesimist fata de compensarea pe care ar putea sa o aduca o crestere a consumului intern si a investitiilor. „Anul trecut, in afara de industrie, care a reprezentat 30% din totalul cresterii economice, doar constructiile si serviciile au reusit sa sustina aprecierea produsului intern brut (PIB). Anul acesta, agricultura este singurul domeniu care mai poate salva situatia in contextul international nefavorabil”, mai spune Lazea.
Eugen Dijmarescu, seful Departamentului de Comert Exterior, admite ca in cazul in care nu va fi mentinut un trend de majorare a exporturilor, „nu vom avea o crestere economica de 5%, numai pe baza unor factori interni”. Exporturile au crescut anul trecut cu 21,8% fata de 2001, pana la 13,86 miliarde de dolari. Prognozele guvernamentale vorbesc despre o crestere cu 10% pentru 2003, dar contextul actual al economiei globale ar putea sa reduca exporturile cu pana la 1,5 miliarde de dolari, potrivit unor surse guvernamentale. In schimb, Eugen Dijmarescu contrazice posibilitatea contractarii exporturilor, vorbind despre cresteri pe zonele Asia-America.

In alte zone decat UE, inclusiv Asia

Dar de ce trebuie sa planga Romania atunci cand UE sau SUA sunt bolnave? In primul rand, deoarece investitiile straine directe ar trebui sa compenseze o parte din reducerea veniturilor din exporturi.
In ultimele cinci luni, proiectele globale de investitii s-au redus cu 42% fata de previziunile anterioare ale analistilor. In februarie si martie, marile companii si-au revizuit drastic planurile de expansiune, chiar si in tari precum Romania, unde inca mai pot beneficia de costuri la jumatate.
Bazandu-se pe starea de inghet a afacerilor globale, analistii de la Merrill Lynch se declara extrem de pesimisti in legatura cu intrarea unor nume noi in economia romaneasca. Ca atare, orice cifra mai mare de un miliard de dolari in dreptul investitiilor directe devine prea optimista. In cel mai bun caz, investitiile vor veni cu precadere din partea companiilor deja stabilite in economia romaneasca.
Cu aproape cinci milioane de someri, piata germana este in continua scadere. Franta este foarte aproape sa ceara revizuirea tratatului de la Nisa privind limitarea la un deficit bugetar de 3% din PIB, mai ales ca somajul a crescut in luna februarie la 9,2%.
Poate cel mai important pericol vine din faptul ca economia mondiala este amenintata de deflatie (sau, dimpotriva, de inflatie, daca va creste pretul petrolului), caracterizata de o utilizare scazuta a capacitatilor de productie si de cresterea somajului.

Amenintari ce planeaza asupra Economiei mondiale

· Recesiunea economica actuala se datoreaza in primul rand caderii burselor internationale si abia dupa aceea razboiului din Irak.
· Razboiul din Irak ameninta economia americana cu un deficit bugetar mai mare de 5% din produsul intern brut (PIB).
· Germania traverseaza cel mai greu an de la reunificare. Cresterea economica va fi de maximum 0,5%.
· Economia mondiala se confrunta cu o mare instabilitate monetara, dolarul atingand cea mai mica valoare fata de euro din ultimii trei ani.
· Franta, Germania si Portugalia vor majorarea limitei deficitului bugetar de 3% din PIB, admisa in UE.
· Media somajului pe zona euro este de 8,7%.
· Indicele de incredere al consumatorilor, atat in SUA, cat si in UE se gasestela minimul istoric.

Ce pierde si ce castiga Romania

· Scaderea cu 1,5 mld. USD a exporturilor fata de o prognoza de crestere de 10%, comparativ cu 2002.
· Reducerea investitiilor straine directe sub un miliard de dolari.
· Cresterea ratei somajului pana la 9% fata de 8,7%, actualele prognoze.
· O crestere mai mica de 4,5% a consumului privat si de 3,6% a celui public.
· Scaderea sub 30% a ponderii industriei in exporturi
· Scaderea pretului petrolului va aduce un castig de pana la 500 milioane USD din importuri.
· Cresterea cu peste 20% a investitiilor straine de tip outsourcing.

Razboiul SUA-UE face primele „victime”

· Concorde, primul avion supersonic destinat europenilor si americanilor cu bani, a ramas de saptamana trecuta pentru totdeauna la sol. Semnalul imbolnavirii economiei mondiale este cert.

· Ca urmare a problemelor grave cu care se confrunta economia americana, districtul financiar City of London si bancile americane de pe Wall Street au fost nevoite sa renunte la cateva zeci de mii de angajati.

· Jacques Chirac, Vladimir Putin si Gerhard Schroder au format saptamana trecuta o troika a carei menire este contracararea expansiunii americane. Romania se gaseste undeva la mijloc, intre dorinta de a intra in UE si dependenta de SUA.