Ultimele două şedinţe de tranzacţionare din 2006 (pentru că săptămâna aceasta bursa a fost deschisă doar luni şi marţi) au reprezentat o adevarată sărbătoare pentru bursă.

Evoluţiile au fost pozitive pentru majoritatea emitenţilor importanţi, iar lichiditatea şi numărul de tranzacţii s-au situat peste media ultimei perioade. BET şi BET-C s-au apreciat cu circa două procente, în vreme ce BET-FI a câştigat 3%. Din punct de vedere statistic, merită precizat că, între companiile mai tranzacţionate, doar Antibiotice, Transelectrica şi Rompetrol Rafinare au evoluat descendent, toate celelalte din top înregistrând, ca lichiditate,  creşteri.
Acum, pentru că suntem la final de an bursier, este firesc să aruncăm măcar o scurtă privire în urmă, pentru a vedea în ce conjunctură ne aflăm, ce stadiu de dezvoltare am parcurs şi încotro ne putem îndrepta în perioada următoare.

Anul 2006 a fost bun pentru mediul financiar românesc, pentru burse şi investitori. La finele lui 2005, majoritatea previziunilor oferite de specialişti au fost rezervate, aceştia avansând estimări de creştere în jurul a 30% pentru BET şi ceva mai ridicate pentru BET-C. Dacă privim obiectiv şi raţional, suntem acolo unde era normal să fim. BET a crescut cu circa 22%, BET-C cu 28%, iar BET-FI cu 32%. În comparaţie, dintre ţările din zonă, singurele care au adus, în medie, creşteri mai mari decât BET-FI au fost bursa din Bulgaria, care s-a apreciat cu circa 42%, şi cea din Rusia, cu o creştere a indicelui de 67%. Or, aceste cazuri sunt excepţii determinate, în cazul pieţei din Bulgaria, de decalajul de dezvoltare pe care îl are (o rămânere în urmă de circa doi ani faţă de bursa românească), iar în cazul Rusiei de faptul că este o ţară foarte bogată în resurse naturale. Cum cele mai mari companii din indicele rusesc sunt cele profilate pe extragerea şi comercializarea petrolului, a gazului metan şi a altor resurse ale subsolului, iar preţul acestora pe pieţele internaţionale a crescut vertiginos în 2007, era normal ca şi cotaţiile acţiunilor acestor companii să crească foarte mult, iar indicele să se aprecieze peste media zonală.

Dacă veţi privi indicii echivalenţi cu ROTX, calculaţi în euro şi tranzacţionaţi la bursa de la Viena, ca reprezentativi pentru bursele din Cehia, Polonia şi Ungaria, veţi vedea că au avut creşteri de 14 – 18%, deci sub performanţa pieţei româneşti.
La nivel internaţional, între marile burse ale lumii, singura care s-a apropiat cât de cât de performanţa bursei româneşti a fost cea din Hong Kong, al cărei indice de bază a crescut în 2007 cu 27%. Ceilalţi giganţi bursieri ai lumii au adus investitorilor, în medie, creşteri de 4 – 16%. De exemplu, indicele Nikei225 s-a apreciat cu 4%, indicele DowJones cu 17%, iar indicele DAX cu 21%.

Probabil că, în 2007, vom avea o evoluţie similară a pieţei, adică o tendinţă moderat ascendentă pe ansamblul celor 12 luni, cu volatilitate ridicată de la o perioada la alta. Ar fi normal ca lichiditatea pieţei să se îmbunătăţească, atât ca urmare a listării de noi emitenţi şi a intrării de noi investitori la bursă, cât mai ales ca o consecinţă a implementării derivatelor, a tranzacţiilor în marjă şi vânzărilor în lipsă. În privinţa evoluţiilor de preţ, există premisele ca şi în 2007 bursa să aducă randamente pozitive investitorilor. Probabil că ele vor fi comparabile cu cele de anul acesta, adică vom vedea aprecieri de 15-20% pentru BET şi BET-C, şi ceva mai mult pentru BET-FI.  

16-742-1.jpg

16-743-2.jpg

16-745-b.jpg16-746-c.jpg16-744-a.jpg