Prinţul Alwaleed bin Talal s-a situat pe prima poziţie în topul celor mai bogaţi oameni din Arabia Saudită, potrivit clasamentului „2009 Saudi Rich List” întocmit de Arabian Business, cu toate că averea sa s-a diminuat în ultimul an cu 4,6%.

Alwaleed deţine active care au o valoare de 16,3 miliarde de dolari, mai puţin faţă de anul trecut, când se situau în jurul sumei de 17,1 miliarde de dolari.

Scăderea a fost determinată de criza economică şi de trendul descendent al preţului la petrol care a lovit în afacerile companiei Kingdom Holding Co., deţinute de prinţul arab. Grupul a înregistrat în al doilea trimestru al anului o scădere cu 83% a profitului, pe fondul diminuării randamentului.

Şi pierderile suferite de câtre Citigroup, unde Alwaleed deţine 5% au influenţat negativ averea celui mai bogat om din Arabia Saudită.

Alwaleed bin Talal s-a făcut remarcat din cei aproape 2.000 de prinţi arabi datorită averii pe care a reuşit să o facă. Acesta a primit o moştenire de 1 milion de dolari pe care a transformat-o treptat într-un miliard de dolari, apoi în mai mult de 10 miliarde de dolari.

Un pariu câştigător al acestuia au fost  investiţiile făcute în unele companii precum Apple Inc., News Corp. şi Time Warner Inc.

În clasamentul Forbes realizat în luna martie, Alwaleed ocupa poziţia 22, cu o avere estimată la 13,3 miliarde dolari.

SURSA: Bloomberg