Zi mare pentru România. Astăzi se lansează cel mai mare proiect transfrontalier de reîmpădurire din Europa. Este vorba despre proiectul „SUPERB”, la care participă și Prințul Charles, dar și alte mari personalități cunoscute.
Potrivit ultimelor informații, Prințul de Wales a ajuns înainte de ora 16.00 la Sibiu și participă la Sala Thalia, la lansarea proiectului care are o importanță deosebită pentru întreg continentul. Deși a ajuns mai devreme, acesta nu a făcut declarații publice înainte de începerea evenimentului.
Evenimentul deschis de Prințul Charles, „ThinkForest” combină discursuri inspiraționale, prezentări de descoperiri științifice, discuții și muzică și mâncare tradiționale românești. Practic, astăzi se sărbătorește curentul de refacere a biodiversității pădurilor și de promovare a bioeconomiei circulare în beneficiul oamenilor și al planetei.
Discurs în limba română
Prințul Charles a vorbit în limba română la evenimentul ThinkForest desfășurat la Sibiu. Este o mare bucurie să mă aflu din nou în România, a spus prințul. Discursul a început cu o frază în limba română.
„Este o mare bucurie să mă aflu din nou în România după trei ani de absență, gândurile mele au fost cu voi în această perioadă dificilă”, a spus prințul Charles în limba română.
Prințul Charles a participat luni la evenimentul ThinkForest în cadrul căruia a fost lansat cel mai mare proiect transnațional de restaurare a pădurilor din Europa, SUPERB.
„Evenimentul de astăzi este de o importanță crucială pentru viața, pentru natura din lume”, a continuat Prințul de Wales în limba engleză.
Prințul de Wales a mai spus că doar în Transilvania a găsit oameni atât de bine integrați în natură, peisaje atât de uimitoare și zone conservate perfect. Biodiversitatea de aici este unică în Europa, a precizat prințul.
„În niciun alt loc din Europa nu am găsit zone atât de bine conservate”, a adăugat prințul Charles.
20 de țări diferite sunt implicate în proiect
Proiectul SUPERB implică peste 100 de organizații de știință și practică forestieră din 20 de țări diferite și include 12 situri demonstrative de restaurare la scară largă a pădurilor din Europa.
Acesta a fost coordonat de European Forest Institute, iar unul dintre situri este situat în România, în Munții Carpați, și este dezvoltat în colaborare cu The Circular Bioeconomy Alliance (Alianța pentru Bioeconomie Circulară) înființată de Prințul de Wales.
În cadrul evenimentului care are loc în cursul zilei de luni urmează să fie prezentat și un nou studiu științific și de politici publice privind biodiversitatea pădurilor din Europa.
Cu cine se va întâlni Prințul Charles la Sibiu?
Acesta a fost realizat de un grup de oameni de știință din 10 țări europene și oferă factorilor de decizie, precum și managerilor de păduri și peisaj, o mai bună înțelegere a subiectului complex al biodiversității în contextul pădurilor europene.
Având în vedere importanța noului proiect pentru întreaga Europă, în cadrul evenimentului participă numele destul de cunoscute. Printre acestea se numără și dr. Elisabeth Pötzelsberger, de la European Forest Institute, prof. Bart Muys, de la Universitatea din Leuven, Belgia, prof. Laura Bouriaud, de la Universitatea Ștefan cel Mare, Suceava, România, Christophe Dürr, șef de secție la Oficiul Federal pentru Mediu, Elveția și Barbara Promberger, de la Fundația Conservare Carpathia, România.