Prințul Paul al României a fost pus în libertate

Prințul Paul al României, împotriva căruia autoritățile române au emis un nou mandat european de arestare, a fost eliberat miercuri de Curtea de Apel din Paris. Statul român solicită extrădarea acestuia pentru a executa o condamnare la închisoare.

Camera de extrădări a Curții de Apel din Paris a dispus eliberarea sa din detenție și plasarea sub control judiciar, impunându-i totodată interdicția de a părăsi teritoriul Franței.

„Această decizie confirmă că Franţa, ca şi alte jurisdicţii europene, refuză să devină instrumentul unei persecuţii judiciare şi politice orchestrate de statul român, în unicul scop de a-l împiedica să-şi valorifice drepturile la succesiunea regală”, a spus avocatul său, Miriame Laichi.

O nouă audiere privind examinarea mandatului european de arestare este programată pentru data de 14 mai, în fața Camerei de extrădări.

„Este incredibil că au refăcut un mandat de arestare când ştiu că sunt nevinovat”, a declarat la audiere Paul al României, potrivit France Presse.

Prințul Paul a fost arestat în Franța, pe 7 aprilie

Amintim că prințul Paul al României a fost reținut în Franța pe 7 aprilie, în urma unui mandat european de arestare emis de autoritățile române, care solicită extrădarea sa pentru executarea unei pedepse privative de libertate. După acest eveniment, ministrul Justiției, Radu Marinescu, a transmis o reacție oficială privind situația prințului.

Marinescu a afirmat atunci că autoritățile franceze nu mai dispun de un temei legal pentru a refuza extrădarea lui Paul al României, reținut la Paris. El a precizat că o hotărâre recentă a Curții Europene elimină posibilitatea ca Franța și Malta să respingă predarea către România pe baza motivelor invocate anterior.

Ministrul a mai menționat că reținerea acestuia confirmă faptul că procedura de extrădare avansează conform cadrului legal și că dosarul este tratat cu seriozitate de către autoritățile franceze.

„În privința punerii în aplicare a mandatului European de arestare, autoritățile române si-au făcut datoria, a existat o solicitare anterioară, respinsă în Franța, a existat o solicitare respinsă și de autoritățile din Malta, însă evenimentul cel mai semnificativ din punct de vedere al mersului justiției este decizia Curții Europene potrivit cărei nu se mai poate refuza predarea unei persoane urmărite de autoritățile române pentru anumite considerente avute în vedere anterior de către autoritățile din Franța și din Malta.

Urmare a hotărârii Curții Europene, autoritățile române au reluat demersul și au solicitat Franței ca procedura să-și urmează cursul legal.

Iată că astăzi am avut această reținere, care denotă faptul că procedura își urmează cursul legal.

Noi sperăm ca persoana condamnată să parcurgă aceste proceduri (de aducere în țară – N.R.) cu celeritate. Durata acestora depinde de modul în care vor acționa autoritățile din Franța, dar faptul că s-a luat măsura indisponibilizării persoanei denotă faptul că autoritățile franceze tratează cu seriozitate solicitarea, urmând să decidă asupra retrocedării în baza mandatului european de arestare.

Suntem optimiști că în momentul de față, raportat la elementele concrete care subliniază caracterul justificat al solicitării noastre, autoritățile franceze vor avea o poziție de cooperare judiciară loială”, a precizat ministrul Justiției, Radu Marinescu.

În anul 2020, Prințul Paul a părăsit România după ce a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 3 ani și 4 luni de închisoare. Condamnarea a fost pronunțată în urma implicării sale într-un dosar de corupție privind retrocedarea ilegală a unor terenuri situate în apropierea Capitalei.

În cadrul procesului, Paul a susținut în mod nefondat că este proprietarul respectivelor bunuri imobile, însă instanțele române au stabilit că aceste declarații au fost menite să faciliteze obținerea frauduloasă a proprietăților, motiv pentru care a fost condamnat. Mai multe puteți citi aici.