Prințul Paul al României vrea să fie eliberat pe cauţiune

Fugarul Prințul Paul Phillipe al României a făcut o altă solicitare de eliberare pe cauțiune, din Malta. Vineri, 3 mai, urmează să se judece contestația de eliberare pe cauțiune, spun sursele judiciare.

Instanța din România, însă, a trimis în Malta mandatul de arestare european tradus. De asemenea, au fost introduse și alte documente relevante în acest caz.

Contestaţia la decizia de eliberare pe cauţiune va fi examinată de un alt judecător, cu speranţa că va fi menţinută aceeaşi hotărâre.

printul paul al româniei
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Arest preventiv până pe 9 mai

Luni, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că instanţa din Malta a dispus arestul preventiv al Prinţului Paul Phillipe al României până pe data de 9 mai.

Ea a menționat că, potrivit informațiilor de care dispune, cererea sa de eliberare pe cauțiune a fost respinsă. Totuși, spune că această decizie poate fi contestată.

Gorghiu a mai precizat că Ministerul Justiției va continua demersurile și va depune eforturi pentru ca Prințul Paul să-și execute pedeapsa în România, conform procedurilor aplicate oricărui fugar al statului român.

alina gorghiu
SURSA FOTO: Facebook, Alina Gorghiu

Nimeni nu scapă de justiţia din România

Marți, Alina Gorghiu a informat că Paul al României a fost închis preventiv până pe 9 mai în Malta, iar cererea avocaților săi de eliberare pe cauțiune a fost respinsă.

Paul al României a primit o condamnare de 3 ani și 4 luni pentru cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu în dosarul Ferma Băneasa. În acest dosar,  prejudiciul este evaluat la 9,5 milioane de euro.

Ministrul Justiției a subliniat că în decembrie 2020 s-a emis un mandat de arestare pe numele său. Gorghiu a menționat că, în conformitate cu același mandat european de arestare, procedura a fost reîncepută.

Ea a mai precizat că s-a desfășurat o audiere în instanță în care s-a decis arestarea preventivă a acestui fugar până pe data de 9 mai.

Gorghiu a evidențiat că această decizie poate fi contestată și exprimă chiar convingerea că acest lucru va avea loc.

”Ministerul Justiţiei şi instanţa de executare vor face toate diligenţele pentru ca acest fugar să fie întors în ţară. Până pe data de 9 mai vom comunica mandatul de arestare, tradus în engleză şi în malteză, ne vom asigura că vom deschide dialog cu autorităţile din Malta şi că vom avea un dialog constant. După sărbători, voi încerca inclusiv un dialog la nivel de ministru al Justiţiei, cu omologul meu din Malta, pentru a discuta despre maniera în care vom putea coopera judiciar în materie penală, fără să facem acte de imixtiune în actul de justiţie şi acest lucru îl precizez de fiecare dată, pentru că nu putem interveni în justiţia niciunui alt stat”, a anunţat Gorghiu.