Subiectul prințului Paul Lambrino rămâne unul sensibil, atât din punct de vedere juridic, cât și diplomatic, pentru autoritățile române. El a dat presei malteze detalii despre perioada de detenție din țara care a refuzat să-l extrădeze.
Prințul Paul de România, despre detenția sa în Malta și acuzațiile de corupție
Paul Lambrino, cunoscut în mediul public drept Prințul Paul de România, a dat detalii despre perioada sa de detenție în Malta, țară care a refuzat să îl extrădeze în România pentru a-și ispăși pedeapsa de 3 ani și 4 luni de închisoare. Această condamnare este legată de implicarea sa în retrocedarea ilegală a Fermei Regale de la Băneasa. Lambrino a fugit din România în 2020 pentru a evita executarea pedepsei.
Prințul Paul a descris experiența detenției sale în Malta ca fiind „nu prea rea”, menționând că a fost tratat corect de către autoritățile malteze. În interviul acordat pentru Times of Malta, el a recunoscut că situația a fost neplăcută, mai ales în contextul așteptărilor sale de a participa la un eveniment important în Malta, unde urma să fie desemnat mare maestru și invitat de onoare.
Însă, surpriza a fost mare când a fost arestat de patru persoane la sosire.
„Nu a fost prea rău. Oamenii au fost cumsecade, destul de corecți cu mine … dar este deranjant să ajungi într-un loc frumos precum Malta și să te trezești într-o închisoare”, a spus el.
Paul Lambrino susține că dosarul său este politic
Lambrino a reiterat ideea că dosarul său este politic, susținând că autoritățile române au încercat să influențeze guvernele europene împotriva lui. El a mai declarat că a fost victima unei tentative de asasinat în România și că se teme pentru viața sa în cazul unei eventuale încarcerări în penitenciarele românești.
Prințul Paul a invocat faptul că ar fi o victimă a nedreptăților politice și a unui complot legat de retrocedările imobiliare pentru care a fost condamnat.
În 2022, Paul Lambrino a fost prins la Paris, însă Curtea de Apel a refuzat să îl extrădeze în România, pe baza unui viciu de procedură. Asemenea decizii s-au repetat și în Malta, unde autoritățile judiciare au respins cererile de extrădare ale României, considerând că drepturile fundamentale ale lui Lambrino ar putea fi încălcate în închisorile românești.
Prințul Paul, condamnat pentru corupție
Nemulțumite de refuzurile de extrădare, autoritățile române au reacționat. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a cerut premierului Marcel Ciolacu să intervină pe cale diplomatică în relațiile cu Malta, pentru a încerca să obțină extrădarea lui Paul Lambrino în România.
Prințul Paul a fost condamnat pentru corupție legată de retrocedări ilegale de proprietăți imobiliare situate în apropierea Capitalei, pentru care a pretins în mod fals că deține drepturi de proprietate. În ciuda multiplelor solicitări de extrădare formulate de România, el a reușit să evite încarcerarea în țară, găsind refugiu în mai multe state europene care au refuzat să îl trimită înapoi.