Prințul Paul de România nu va fi extrădat din Franța. Decizia este definitivă. Reprezentanții Ministerului Justiției au comunicat că instanța din Franța a emis o decizie finală prin care a respins cererea de extrădare a lui Paul-Philippe de România către autoritățile din țara noastră, în cadrul mandatului european de arestare.
Prințul Paul de România nu va fi extrădat
Prințul Paul de România nu va fi extrădat. Autoritățile au luat decizia, invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România.
„Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcţie”, potrivit MJ.
Cu toate că procurorul de caz de la Parchetul francez a inițiat recursul, acesta nu a furnizat în timp util motivele pentru apel, astfel că a fost decăzut din termen, iar decizia instanței de primă instanță a devenit definitivă.
Reprezentanții Ministerului Justiției au declarat că, în legătură cu mandatul european de arestare pe numele lui Paul-Philippe de România, acesta este considerat la fel de important ca orice alt fugar din România. Au menționat că Ministerul Justiției nu a stat pasiv în procedură și că au transmis la timp toate documentele solicitate, precum și informații despre condițiile de detenție, conforme cu standardele europene, acolo unde urma să fie încarcerat.
„Referitor la mandatul european de arestare pe numele lui Paul-Philippe de România. Acest fugar este la fel de important ca orice alt fugar din România. În procedură, Ministerul Justiţiei nu a stat pasiv niciun moment. Am transmis la timp toate documentele pe care ni le-au solicitat, precum şi situaţia condiţiilor de detenţie, acolo unde urma să fie încarcerat, care erau în conformitate cu standardele europene”, au transmis reprezentanţii Ministerului Justiţiei.
MJ spune că „instanţa de fond din Franţa a respins predarea invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România”.
„Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcţie. Instanţa franceză si-a depăşit evident competenţele atribuite prin decizia-cadru JAI 2002/584 privind mandatul european de arestare. Procurorul de caz a declarat recurs, însă nu a motivat în termen calea de atac, aşa că a fost decăzut din termen, iar hotărârea primei instanţe a rămas definitivă”, mai arată sursa citată.
Ministerul Justiției din România a făcut demersuri către Ministerul Justiţiei din Franţa
„I-am comunicat nedumerirea autorităţilor din România şi am solicitat identificarea unei soluţii. Şi i-am solicitat omologului meu să verifice împreună cu organele competente erorile umane şi procedurale din acest caz. Ministerul Justiţiei a făcut toate demersurile necesare”, mai indică sursa menţionată.
Autoritățile spun că magistratul de legătură şi instanţa de executare caută o soluţie pentru a repune în discuţie această cauză.
„În măsura în care se identifică, vom relua demersurile”, a conchis sursa amintită.
La data de 17 mai 2023, Ministerul Justiției a furnizat o actualizare privind situația persoanelor căutate sau date în urmărire pentru executarea unor pedepse dispuse de instanțele din România, precum și țările în care acestea se află și stadiul procedurilor desfășurate pentru a fi aduse în țară.
Conform informațiilor prezentate de reprezentanții Ministerului Justiției, Prințul Paul este urmărit internațional în baza unui mandat european de arestare emis de Curtea de Apel Brașov la 18 decembrie 2020, pentru executarea unei pedepse de 3 ani și 4 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu, cu o pagubă de 9.523.769 euro.
Prințul Paul Philippe al României a fost localizat pe teritoriul Franței, iar procedura este în curs. Autoritățile franceze au solicitat sentința de condamnare – atât din fond, cât și de la apel – tradusă în limba franceză, informații despre condițiile de detenție și alte detalii legate de desfășurarea procesului penal. După o scurtă perioadă în care a fost deținut în arest preventiv de către Curtea de Apel Paris, acesta a fost eliberat pe cauțiune.