Parlamentul României începe luni, 2 septembrie, sesiunea de toamnă. Aceasta marchează ultima reuniune a deputaților și senatorilor în actuala legislatură. Totuși, sesiunea este umbrită de tensiuni în cadrul coaliției de guvernare, formată din PSD și PNL, dar și de apropierea celor două runde de alegeri importante, prezidențiale și parlamentare, care vor avea loc spre sfârșitul anului.
Vor fi abordate mai multe aspecte importante cu privire la pensii. Una dintre primele priorități legislative ce urmează a fi dezbătută în această sesiune este ridicarea pragului pentru impozitarea pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei, un proiect propus de PNL, aflat deja în comisiile Camerei Deputaților.
Decizia de a aduce această măsură în dezbaterea parlamentară, în loc de a o adopta prin Ordonanță de urgență, a fost luată de coaliție în urma unei consultări interne. Premierul Marcel Ciolacu ar fi renunțat la ideea inițială de a legifera măsura pe cale executivă.
Dezbateri aprinse cu privire la pensii
În plus, PNL și-a stabilit o serie de alte priorități legislative pentru această sesiune, incluzând eliminarea dublei impozitări a contribuțiilor la Pilonul II de pensii și menținerea stabilității fiscale, fără creșteri de taxe și impozite în bugetul de stat pe 2025. Aceste inițiative se înscriu în eforturile liberalilor de a îmbunătăți condițiile economice și de a asigura sustenabilitatea financiară a României.
De partea cealaltă, PSD își va stabili propriile priorități în cadrul ședinței Consiliului Politic Național și a Reuniunii Grupurilor Parlamentare, care va avea loc luni, la Parlament. Una dintre cele mai semnificative schimbări în interiorul PSD este legată de renunțarea lui Alfred Simonis la funcția de președinte al Camerei Deputaților, acesta urmând să preia președinția Consiliului Județean Timiș.
Cel mai probabil, funcția de președinte interimar al Camerei va fi preluată de Daniel Suciu, însă decizia finală va fi luată în ședința de plen a Camerei Deputaților de luni.
Contextul electoral și impactul asupra activității parlamentare
Această ultimă sesiune parlamentară va fi marcată nu doar de tensiunile din coaliție, ci și de campania electorală care se apropie, influențând activitatea legislativă.
Cu alegerile prezidențiale programate pentru 24 noiembrie și 8 decembrie și alegerile parlamentare fixate pe 1 decembrie, parlamentarii vor fi tentați să își concentreze eforturile mai degrabă pe campaniile electorale decât pe activitatea legislativă propriu-zisă.
Această tendință a fost deja observată în trecut, în contextul altor campanii electorale, când activitatea parlamentară a scăzut semnificativ.
Provocările opoziției și dezbaterile din Parlament
Opoziția, prin vocea USR, a anunțat la rândul său priorități pentru această sesiune, cerând premierului Marcel Ciolacu să vină în fața Parlamentului pentru a oferi explicații privind numirea comisarului european din partea României. Această solicitare vine în contextul în care termenul limită pentru propunerea unei persoane pentru această poziție se apropie de final.
Această sesiune de toamnă a Parlamentului se anunță a fi una intensă, nu doar din perspectiva legislației care urmează să fie adoptată, dar și din cauza contextului electoral și a tensiunilor politice interne. Pe măsură ce campania electorală se intensifică, activitatea din Parlament ar putea deveni tot mai fragmentată, pe fondul divergențelor dintre partidele din coaliție și presiunilor venite din partea opoziției.