Guvernul a stabilit ca prioritate pentru rectificarea bugetară care va fi aprobată săptămâna viitoare să fie asigurarea fondurilor pentru cofinanţarea proiectelor europene.

Premierul Emil Boc a anunţat cp bugetul va fi rectificat pe o scădere economică de 1,9% în 2009 şi un deficit bugetar de 6,8% din PIB, iar cheltuielile de capital vor fi reduse cu 0,2% din PIB, finanţarea domeniilor prioritare fiind asigurată.

Produsul Intern Brut pe care va fi fundamentată rectificarea bugetară este de 511,581 miliarde lei, a precizat şeful Executivului.

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri capitalizat cu 46 milioane euro

Guvernul va suplimenta fondurile pentru cofinanţarea proiectelor europene de la Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului şi va capitaliza cu 46 de milioane de euro Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, vizând cofinanţarea programelor europene.

“Nu se taie nicun euro de la cofinanţare, dimpotrivă, la Mediu şi Agricultură am suplimentat, astfel încât absorbţia fondurilor UE să nu aibă de suferit. Am capitalizat Fondul de Garantare cu 46 milioane euro, în vederea garantării prefinanţărilor şi cofinanţărilor pentru firmele care au proiecte europene”, a subliniat premierul Boc.

Prin capitalizarea Fondului de Garantare se pot acorda garanţii, credite până în două miliarde euro pentru asigurarea cofinanţării la proiectele europene, a precizat premierul.

Statul va plăti 500 milioane lei din datoriile pe care le are la agenţii economici

Subvenţiile de la bugetul de stat pentru plata pensiilor până la sfârşitul anului vor fi suplimentate cu 3,8 miliarde lei.

De asemenea, se alocă 1,9 miliarde lei pentru plata datoriilor pe care statul le are la firmele din domeniul sănătăţii. La aceşti bani se adaugă 0,9 miliarde lei la bugetul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), pentru achitarea plăţilor acesteia către furnizori.

Totodată, Guvernul mai alocă 500 milioane lei pentru ştergerea altor datorii pe care companiile de stat le au la diverşi agenţi economici, care, la rândul lor au datorii la stat.

Guvernul a discutat miercuri, în primă lectură, rectificarea bugetară pentru 2010, iar săptămâna viitoare va aproba forma finală a rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale pentru anul în curs.