Astfel, pentru a preveni și gestiona crizele viitoare de sănătate într-o manieră bine coordonată, în care statele membre vor fi mai puțin dependente de țări terțe, PPE a propus un plan, la nivel european, pentru crearea unei suveranități strategice în domeniul sănătății.
Planul suveranității strategice în domeniul sănătății vizează evitarea viitoarelor deficiențe de medicamente esențiale, crearea unui stoc european comun de medicamente şi echipamente medicale, îmbunătățirea accesului și a disponibilității datelor de sănătate, a rezistenței sistemelor europene de sănătate, precum și consolidarea rolului UE în domeniul sănătății. Tocmai de aceea, a fost încurajată relocarea producției de medicamente în statele membre, dezvoltarea și achiziționarea de vaccinuri, precum și stocarea coordonată la nivel european a medicamentelor esențiale. În acest sens, grupul PPE sprijină strategia farmaceutică, precum și programul EU4Health (UE pentru sănătate), cu un buget de peste 9 miliarde de euro, propuse de Comisia Europeană în domeniul sănătății pentru perioada 2021-2027.
O mai bună pregătire a Uniunii Europene pentru viitoarele crize sanitare, care să permită statelor să reacționeze rapid și decisiv, precum și reducerea dependențelor de țările terțe în domeniul sănătății trebuie să devină prioritare, astfel încât UE să poată juca un rol crucial în protejarea sănătății și bunăstarea cetățenilor. În plus, grupul PPE a propus ca Parlamentul European să adopte prin procedură de urgență măsurile economice propuse de Comisia Europeană, pentru redresarea economiilor statelor membre.
În plus, o altă prioritate a grupului PPE o reprezintă Pactul european de solidaritate, ce va sprijini toate sectoarele afectate prin crearea unui fond de ajutorare, dar și a unui plan ambițios pentru viitor. Inclusiv în domeniul educației, după depășirea crizei cauzate de pandemie, PPE a propus înființarea unei platforme educaționale la nivel european pentru învățământul online, la care toate școlile și universitățile din UE să aibă acces.
Grupul PPE sprijină instrumentul de redresare al UE, menţionând că în această criză trebuie acționat în spirit de solidaritate, totodată respectând statul de drept și principiile europene. Totodată, PPE atrage atenția statelor membre să se asigure că banii vor fi cheltuiți în mod eficient și responsabil pe sectoare și regiuni care au fost cel mai grav afectate de pandemia coronavirusului.