Deşi ar fi trebuit să ferească mediul de afaceri de noi poveri, măsurile de austeritate bugetară anunţate de guvernul Boc vor fi resimţite acut şi de cei din zona nonpublică a economiei.
Cele mai lovite vor fi, cel mai probabil, comerţul şi restul serviciilor, care îşi vor vedea o bună parte a clienţilor (circa 7,5 milioane de adulţi, adică jumătate din total) cu veniturile diminuate. „Estimăm scăderi ale vânzărilor, mai ales în localităţile cu numeroşi angajaţi la stat“, a arătat un manager al unui lanţ de magazine. Reprezentanţii transportatorilor, ai benzinarilor sau ai turismului se aşteaptă, la rândul lor, la reduceri ale cererii sau, cel puţin, la orientarea clienţilor către produse mai ieftine.
Nici producătorii, mai ales cei care lucrează foarte mult pentru piaţa internă, nu vor fi ocoliţi de efecte. Dacă patronul Angst şi preşedintele patronatului Romalimenta, Sorin Minea, crede că măsurile Guvernului nu se vor simţi în domeniul său de activitate, Aurel Popescu, preşedintele Rompan (Patronatul Român din Industria de Morărit şi Panificaţie), are o părere diferită. „Scăzând veniturile populaţiei se va diminua şi puterea de cumpărare, vor scădea vânzările şi producţia, iar în final vor intra mai puţini bani la buget. Aşa că nu cred că vom scăpa fără majorarea taxelor şi impozitelor“, spune el.
Măsuri cu rază lungă de acţiune
Adriana Iftime, directorul executiv al Patronatului Societăţilor de Construcţii, consideră că impactul reducerilor de la nivel bugetar asupra sectorului său va fi relativ neînsemnat. În acelaşi timp, unii reprezentanţi ai administraţiei locale au început să calculeze ce efect vor avea scăderile de venituri asupra încasărilor din cota unică şi TVA, deci, indirect, asupra investiţiilor. „Chiar în acest moment, analizăm care este impactul asupra fondurilor de investiţii şi voiam să vedem ce proiecte de infrastructură vor fi continuate şi care vor fi amânate“, a declarat Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila.
Efectele reducerilor de salarii asupra economiei ar putea fi încă şi mai perverse. E posibil să fie afectat chiar unul dintre colacii de salvare des invocaţi zilele acestea, respectiv fondurile europene. „Deja în cadrul Autorităţilor de Management (AM) este lipsă de personal. Evaluările proiectelor durează foarte mult, iar gradul de absorbţie al fondurilor UE este foarte scăzut. Specialişti buni vor pleca, iar mediul privat, inclusiv compania noastră, îi aşteaptă cu braţele deschise“, afirmă Felix Lucuţar, managing partner al companiei de consultanţă Agriculture Capital&Engineering. Acesta crede că funcţionarii din domeniul fondurilor europene care vor rămâne la actualele locuri de muncă vor fi „demotivaţi şi mai dispuşi să accepte mici atenţii“.
Afectaţi sau nu de reducerile de salarii şi pensii?
Transport
„Scăderile de venituri vor afecta cererea şi le vor aduce transportatorilor de persoane pierderi, poate nu la fel de mari ca acelea pe care le-ar fi provocat creşterea TVA şi a cotei unice.“
Augustin Hagiu, preşedinte FORT
7% La atât este estimată ponderea transporturilor în formarea produsului intern brut. Anul trecut, sectorul a înregistrat o scădere cu două cifre faţă de 2008.
Petrol
„Măsurile care vizează reducerea salariilor, pensiilor şi ajutoarelor de şomaj se vor resimţi cu siguranţă în vânzările de carburanţi. Efectul nu poate fi deocamdată cuantificat.“
Conducerea grupului Rompetrol
2 miliarde de euro este valoarea aproximativă a accizelor încasate anul trecut din vânzările de carburanţi auto. Suma a crescut uşor faţă de 2008.
Construcţii
„Segmentul rezidenţial cântăreşte destul de puţin, iar bugetarii au şi ei o pondere destul de scăzută în totalul populaţiei. Aparent, asupra noastră măsurile nu prea vor avea impact.“
Adriana Iftime, director executiv, PSC
10% din produsul intern brut pe anul 2009 a fost realizat de constructori (48 de miliarde de lei, în scădere cu 13,6% faţă de valoarea atinsă de acest sector în 2008).
Alimentaţie
„O scădere a consumului nu prea are cum să se întâmple în industria alimentară. Nici dacă ar fi concediaţi 150.000 de bugetari n-ar fi un număr atât de mare încât să se resimtă.“
Sorin Minea, preşedinte Romalimenta
11% din PIB este format de industria alimentară. Opiniile în domeniu sunt împărţite în ceea ce priveşte influenţa reducerilor de venituri asupra cererii.
Turism
„Românii nu şi-au pierdut apetitul pentru vacanţe, însă vor cheltui mai puţin. Vor fi sejururi mai scurte ori se va apela mai mult la programele speciale sau la early booking.“
Traian Bădulescu, purtător cuvânt ANAT
20% Cu atât a scăzut anul trecut în comparaţie cu anul anterior, numărul nopţilor petrecute în unităţile de cazare autohtone de către turiştii români.
Telecom
„Reducerile vor avea un impact relativ minor asupra industriei telecom în ansamblu, o scădere de câteva procente a veniturilor fiind aşteptată mai ales pe segmentul de voce.“
Dinu Malacopol, director general, DCS
4 miliarde de euro. La atât era evaluată piaţa locală de telecomunicaţii înainte de începutul crizei. Domeniul a suferit o scădere de câteva procente în 2009.