Privatizarea societatii buzoiene a incins spiritele mai mult decat se asteptau autoritatile locale implicate in agricultura judetului. Implicatiile acestei privatizari au depasit mult sfera mediului de afaceri, fiind transferate catre mediul politic.
Concret, in noiembrie 1998, FPS organizeaza oferta publica de vanzare pentru 40% din actiunile Servagromec Buzau. Oferta este intermediata de societatea de valori mobiliare Mobil Invest din Pitesti. Anterior acestei oferte publice, doua licitatii organizate de FPS pentru acest pachet de actiuni au fost adjudecate de PAS, dar au fost contestate de Ion Sandu, unul dintre licitatori. Tot acest personaj sta si la baza scandalului declansat in urma desfasurarii ofertei publice. La aceasta oferta a subscris si Constantin Toma, patro-nul firmei Romet si presedintele grupului de firme Romet. Acesta afirma ca directoarea SVM Mobil Invest, Anca Ganea, a fost surprinsa de faptul ca el s-a prezentat personal si a subscris la sediul SVM in numele a doua firme din grup, pe doua preturi diferite, dar pentru doua zile diferite. Ion Sandu, controversatul om de afaceri buzoian, a contestat si aceasta oferta publica, desi el a subscris fara sa faca dovada platii pentru actiunile subscrise. Contestatia acestuia este acceptata de vechea echipa a CNVM, care decide ca patronul Romet a vrut sa influenteze pretul prin subscrierea in numele a doua firme. CNVM a aprobat reluarea ofertei publice in 24 decembrie. Oferta publica desfasurata in acea zi sub supravegherea directa a Comisiei de Supraveghere din Bursa de Valori s-a incheiat prin alocarea unor pachete aproximativ egale pentru cei doi licitanti, Toma Constantin si Ion Sandu, respectiv 19,89% si 20,06%. Despre legalitatea in care s-a desfasurat aceasta oferta publica se pot face insa multe comentarii. Avizata cu numai o zi inainte, licitatia punea participantii in imposibilitate de a achita la banca, in timp util, contravaloarea actiunilor pentru care doreau sa subscrie. Doar daca nu cumva unii au aflat mai devreme despre aceasta licitatie. Oricum, oferta publica a fost anuntata in sistemul Bursei de Valori la zece minute dupa deschiderea pietei, deci practic a fost eliminata din start posibilitatea ca un alt „intrus” sa apara cu ordinul de plata si sa liciteze mai mult decat cei doi implicati.
Justitia da dreptate patronului Romet
Toate aceste incalcari ale regulamentelor CNVM au stat la baza procesului intentat in instanta de catre Romet impotriva CNVM, prin care se contesta valabilitatea celei de a doua oferte publice si se solicita validarea primei licitatii. Curtea Suprema de Justitie a dat dreptate patronului Romet, Constantin Toma. In Decizia 1.761 din 15 mai 2000 se precizeaza ca „CSJ anuleaza Deciziile 5335/1998 si 5336/1998 ale
CNVM (decizii de anulare a primei oferte publice) si autorizatia 286 pentru o noua oferta publica”. Desi decizia C.S.J. este datata cu sase saptamani in urma, proprietarul de drept a 35% din actiunile Servagromec Buzau nu si-a intrat inca in drepturi. Mai mult, la solicitarea acestuia de a primi documente de la Consiliul de Administratie al societatii buzoiene, directorul general al acestei firme solicita actionarului nu mai putin de 83 milioane de lei pentru a intra in posesia documentelor.
Intre timp, toti parlamentarii alesi in judetul Buzau au intrat in batalia pentru actiunile Servagromec, de o parte sau de alta a baricadei. Interventiile acestora la FPS si CNVM au depasit deja stadiul de informare asupra situatiei. In tonul functionarilor celor doua institutii se simte teama de a nu fi acuzati, pe linie politica, pentru ca una din parti a fost favorizata.
CNVM va lua o decizie in urmatoarele zile
Dupa decizia Curtii Supreme de Justitie, Constantin Toma a solicitat CNVM sa anuleze a doua oferta publica si sa declare inchisa prima oferta. Mirel Tariuc, noul presedinte al CNVM, a solicitat punctul de vedere al FPS, institutie care este pusa in situatia de a returna o parte din banii incasati la a doua oferta publica, avand in vedere ca aceasta s-a incheiat la un pret mai mare decat prima.
Cristiana Gociu, directorul Departamentului Privatizare prin piata de capital din cadrul FPS, a raspuns presedintelui CNVM, printr-o adresa din 21 iunie, ca „anularea celei de a doua oferte publice ar aduce prejudicii FPS, deoarece incasarile au fost varsate la bugetul de stat”. Deci FPS nu prea are de unde sa restituie banii.
Dan Docan, director in cadrul CNVM, afirma ca aplicarea deciziei Curtii Supreme de Justitie va provoca un haos general in tranzactiile cu actiuni Servagromec.” Dupa a doua oferta publica de vanzare,
CNVM a autorizat si o oferta publica de cumparare pentru actiuni Servagromec Buzau. In urma acestei oferte, Ion Sandu a devenit actionar majoritar, cu 51%. Daca se pune in aplicare decizia CSJ, trebuie anulata si oferta publica de cumparare, deoarece ea nu mai are obiect, Ion Sandu devenind actionar la acea data cu mai putin de 35% din actiuni” afirma Dan Docan.
Departamentul de ancheta al CNVM pregateste un dosar care sa contina date despre modul in care s-au derulat ofertele publice cu actiuni Servagromec. In urmatoarele zile, Comisarii CNVM se vor intruni pentru a decide cum va fi aplicata decizia Curtii Supreme de Justitie si masurile pe care CNVM trebuie sa le ia pentru revenirea actionariatului la forma legala. Oricum, Dan Docan se asteapta ca aplicarea deciziei Curtii Supreme de Justitie sa atraga alte procese in care va fi implicat CNVM, de aceasta data intentate de Ion Sandu si de FPS.    

De unde interesul pentru Servagromec?
In primul rand, Constantin Toma sustine ca valoarea societatii este mult mai mare decat pretul la care ea a fost scoasa la vanzare. Alte surse locale – aliati ai patronului Romet – afirma ca Ion Sandu este sustinut de PNTCD, partid care i-ar fi facilitat achizitionarea de la FPS, ca persoana fizica, a pachetelor majoritare de actiuni la opt societati comerciale: COMAT Ilfoveana Stefanesti, Agrotransport Buzau, Eurocar Buzau, Transmar Buzau, BAT Scaieni, Foraj Sonde Berca si STAG Buzau. Incercarile corespondentului local al revistei Capital de a-l contacta pe Ion Sandu pentru o declaratie legata de acest caz, dar si de celelalte privatizari la care a participat, s-au soldat cu amanari succesive. Aliatii lui Ion Sandu in aceasta cursa a privatizarilor sustin ca atacurile la adresa acestui om de afaceri vin din partea PDSR, iar Constantin Toma este varful de lance in aceste atacuri. Totusi, nimeni nu a contestat informatia conform careia Ion Sandu amana succesiv punerea in aplicare a deciziei CSJ pentru a reusi sa recolteze graul de pe cele 20.000 de hectare pe care Servagromec le are in administrare. Cu banii de pe recolta, spun gurile rele, Ion Sandu ar putea achita actiuni cumparate la alte societati comerciale, dupa care sa nu mai fie interesat de actiunile acestei firme.