Privatizare pe usa din dos

Oferta de finantare venita din partea BERD este extrem de atractiva. Imprumutul, in valoare totala de 150 milioane de dolari, urmeaza sa fie acordat in trei transe, pe o perioada de trei ani. Prima transa, in valoare de 70 de milioane de dolari, ar putea fi acordata chiar la inceputul anului viitor. Cea de a doua, de 50 de milioane de dolari, va fi acordata prin intermediul unor banci comerciale. Ultima transa, in valoare de 30 de milioane de dolari, se va constitui intr-un imprumut convertibil

Oferta de finantare venita din partea BERD este extrem de atractiva. Imprumutul, in valoare totala de 150 milioane de dolari, urmeaza sa fie acordat in trei transe, pe o perioada de trei ani. Prima transa, in valoare de 70 de milioane de dolari, ar putea fi acordata chiar la inceputul anului viitor. Cea de a doua, de 50 de milioane de dolari, va fi acordata prin intermediul unor banci comerciale.
Ultima transa, in valoare de 30 de milioane de dolari, se va constitui intr-un imprumut convertibil in actiuni. Calculat la capitalul social de acum al SNP – 1,31 miliarde de dolari – inseamna ca BERD ar putea deveni posesorul unui pachet de actiuni reprezentand 2,32% din actiunile emise de Petrom. Banii obtinuti de la BERD sub forma de credit sunt destinati finantarii partiale a programului de modernizare a rafinariilor si a statiilor de distributie a carburantilor.
In descrierea proiectului de finantare, ce urmeaza sa fie analizat de conducerea BERD la 27 noiembrie, se arata ca „…de cand SNP se indreapta catre privatizare, restructurarea sa la nivel operational, managerial si din punctul de vedere al protectiei mediului au devenit un element important pentru o privatizare de succes”. Potrivit BERD, creditul acordat va avea un impact pozitiv asupra procesului de integrare in Uniunea Europeana, facilitand armonizarea unei industrii importante din Romania la standardele de calitate si de protectie a mediului existente UE. Cu alte cuvinte, creditul este un real sprijin pentru industria petroliera din Romania.
BERD spera sa faca o afacere rentabila
De fapt, creditul este o afacere cat se poate de rentabila si pentru BERD. In contextul actual, cand emisiunea de euroobligatiuni SNP se bucura de un real succes pe piata europeana, orice institutie financiara devine interesata sa obtina o relatie directa cu aceasta companie. Pe de alta parte, orice credit bine investit nu poate fi decat in beneficiu pentru SNP Petrom care are mare nevoie de capital, spre a face fata concurentei.
Concret, calculele reprezentantilor BERD sunt cat se poate de pragmatice. Oferta de creditare a aparut imediat dupa ce s-a constatat ca SNP poate obtine usor de pe piata financiara europeana peste 100 de milioane de dolari. Or, asta inseamna ca Petrom este o companie solvabila si nu are nevoie de garantii din partea Guvernului de la Bucuresti.
Dobanda nu poate depasi 25 mil. USD
Scenariul creditarii este si el foarte bine pus la punct : in primul an se ofera un credit de 70 de milioane de dolari, iar in al doilea an alte 50 de milioane de dolari. Dobanda ce trebuie platita de SNP pentru cele doua credite va fi negociata de la un minim de 25 de milioane de dolari pentru trei ani, ceea ce inseamna ca a treia transa de imprumut este constituita in cea mai mare parte din profitul obtinut de banca pentru primele doua transe. In concluzie, BERD ar urma sa devina actionar la SNP cu profitul obtinut din primele doua transe de imprumut, ceea ce ar usura povara financiara pentru Petrom.     

Conflict de interese inainte de privatizare

Organismele financiare internationale au cerut Guvernului sa divizeze Petrom, in vederea privatizarii. Dar nici conducerea companiei, nici sindicatele nu agreeaza aceasta forma de privatizare. Liderul sindicatelor din Petrom, Liviu Luca, a amenintat ca va scoate in strada 30.000 de oameni si va bloca activitatea economica in mai multe sectoare, daca SNP va fi divizata.
Mai mult, nici membrii executivului nu intentioneaza sa desfiinteze singura companie romaneasca profitabila care beneficiaza de ciclu de productie integrat. Astfel, se poate afirma ca BERD s-a dovedit a fi cea mai flexibila institutie financiara. Prin creditul ce urmeaza sa fie acordat SNP, BERD isi asigura implicarea in procesul de privatizare, in calitate de viitor actionar al Petrom.