Singurul ofertant interesat sa achizitioneze pachetul de actiuni reprezentand 51 % din capitalul social al firmei Chimcomplex Borzesti, compania BorsodChem din Ungaria, a conditionat tranzactia de anularea unor datorii pe care firma le are catre Ministerul Finantelor. Cele aproximativ 15 miliarde lei, pe care societatea le datoreaza bugetului de stat, reprezinta, conform afirmatiilor directorului general al firmei bacauane, Virgiliu Bancila, penalitati pentru datorii restante, care intre timp au fost achitate.
Respingerea ofertei prezentate de firma ungara a fost una formala, cauzata de modificarile aduse la Legea privatizarii. Normele metodologice la noua Lege a privatizarii, care permit anularea sau diminuarea unor datorii catre buget pentru societatile pe care FPS reuseste sa le privatizeze, au fost publicate in Monitorul Oficial in 27 iunie. In cazul societatii Chimcomplex, termenul limita inscris in caietul de sarcini a fost 24 iunie.
Pentru cele trei zile in care nu se puteau acorda facilitati fiscale pentru investitori, FPS este nevoit sa reia procesul de privatizare. Reprezentantii firmei ungare nu au renuntat la conditia de anulare a penalitatilor la datorii. Ei sustin ca sunt sanse minime ca la urmatoarea licitatie sa apara un concurent pentru achizitionarea pachetului de actiuni Chimcomplex si sunt convinsi ca vor obtine facilitatile solicitate.
Directorul firmei bacauane, Virgiliu Bancila, afirma ca societatea indeplineste toate conditiile impuse de lege pentru anularea penalitatilor. „Prin aplicarea a patru programe succesive de restructurare si prin reducerea personalului de la 4800 de angajati, la inceputul anului 1997, la 2000 de salariati, in prezent, am reusit sa achitam datorii restante catre Ministerul Finantelor in valoare de aproximativ 16 miliarde lei. Datoriile catre MMPS au fost reesalonate anul trecut si pana acum am reusit sa achitam atat datoriile curente catre Fondul de ajutor social, cat si ratele la datoria reesalonata. In prezent, singurele datorii restante ale firmei sunt acele penalitati calculate de Ministerul Finantelor. Dar Legea privatizarii prevede ca, in conditii de acest gen, penalitatile pot fi sterse daca FPS reuseste sa vanda pachetul majoritar de actiuni”, sustine Virgiliu Bancila.
Pe piata Rasdaq, actiunile Chimcomplex se tranzactioneaza sporadic, la o valoare de 2600 lei/actiune, fata de 25.000 lei, cat este valoarea nominala a unei actiuni. Actiunile aflate in circulatie reprezinta 9,13% din capitalul social al firmei, restul actiunilor fiind detinute de SIF Moldova (39,87%) si FPS (51%). In 1996, Chimcomplex Borzesti a pus in functiune o fabrica de soda caustica, ale carei utilaje, in valoare de 80 milioane de dolari, au fost furnizate de firma germana Krupp Uhde. Prin aceasta investitie, firma bacauana a devenit cel mai mare producator de soda caustica din Europa. Compania exporta 50% din productie, principalii beneficiari fiind in Argentina, Turcia si Italia. Anul acesta, pretul sodei caustice pe piata externa a scazut de la 180 dolari/tona, in luna ianuarie, la 110 dolari/tona, in iulie. Directorul societatii sustine ca pretul de productie este de aproximativ 100 dolari/tona, dar s-a ajuns la aceste costuri prin reducerea cheltuielilor cu energia electrica. Ponderea energiei electrice in costuri a scazut de la 36% la 26% prin eliminarea subventiei incrucisate si prin construirea unor cazane recuperatoare de caldura.
Privatizare ratata la Borzesti
22 iulie 1999, 12:00
Ultima modificare în 22 iulie 1999, 15:00
Singurul ofertant interesat sa achizitioneze pachetul de actiuni reprezentand 51 % din capitalul social al firmei Chimcomplex Borzesti, compania BorsodChem din Ungaria, a conditionat tranzactia de anularea unor datorii pe care firma le are catre Ministerul Finantelor. Cele aproximativ 15 miliarde lei, pe care societatea le datoreaza bugetului de stat, reprezinta, conform afirmatiilor directorului general al firmei bacauane, Virgiliu Bancila, penalitati pentru datorii restante, care intre timp a
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Arma secreta a fiscului: casele de marcat
- Serviciile – sectorul cel mai rentabil
- Akmaya nu se lasa taxata
- Legea tichetelor de masa ii motiveaza pe angajati, dar nu si pe conducatorii lor
- Economia este pe mana evaluatorilor
- Chiriasii straini valoreaza 72.000 dolari anual
- Inchirierea garsonierelor aduce un profit de 100% in sapte ani
- Seful de gara din Pielesti
- Sindicatele nu mai fac legea la metrou
- Drumetiile cu cortul cer bugete serioase