Executivul este în discuții cu două importante companii din Qatar și Emiratele Arabe Unite pentru vânzarea unui pachet de acțiuni al companiei aeriene naționale TAROM.
În contrapartidă, statul român ar putea primi sprijin din partea investitorilor arabi pentru construcția unui nou terminal la Aeroportul Otopeni.
TAROM se confruntă cu dificultăți financiare de mai mulți ani și a primit un împrumut temporar de salvare de aproximativ 36,7 milioane de euro de la stat, conform aprobării Comisiei Europene în februarie 2020, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.
Marcel Ciolacu a dat detalii despre TAROM
De altfel, prim-ministrul Ciolacu va discuta cu membrii Fondului Suveran de Investiții al statului Qatar. El a menționat că nu a avut încă o discuție specifică despre TAROM.
Premierul a ținut, în context, să aprecieze că prioritatea este dezvoltarea Portului Constanța, care a devenit un hub de distribuție crucial pentru Europa Centrală și de Est. Ciolacu a subliniat nevoia de a atrage investiții pentru dezvoltarea infrastructurii.
El a făcut referire la modernizarea aeroportului din Timișoara și construirea autostrăzii Comarnic – Brașov. Șeful Guvernului a accentuat importanța prezentării proiectelor de către miniștrii prezenți și valorificarea oportunităților de investiții în România.
Cine este interesat de preluarea companiei
Unul dintre concurenții pentru preluarea TAROM este Emirates Airlines, clasată pe locul patru în topul mondial, având o flotă de 300 de avioane și efectuând curse către 150 de orașe din 85 de țări.
Compania a fost recunoscută de-a lungul anilor ca fiind cea mai bună companie aeriană din lume, conform observatornews.
O altă opțiune este Qatar Airways, care are peste 43.000 de angajați, operează 200 de aeronave și deserveste peste 170 de destinații internaționale. Guvernul negociază inclusiv transferul a cel puțin 51% din acțiunile TAROM, conform TVR Info.
Qatar Airways ar putea să investească în proiectul Autostrăzii Comarnic-Brașov și modernizarea căii ferate Brașov-Predeal.
Schimbare importantă în cadrul conducerii
De asemenea, aceștia iau în considerare concesionarea unui perimetru în Marea Neagră pentru instalarea de turbine eoliene offshore. Investitorii din Emirate iau în calcul, de asemenea, construirea celui mai mare abator din Europa la Brăila și edificarea unei fabrici de lapte praf în județul Ialomița.
TAROM a înregistrat o schimbare în conducere, în urma demisiei directorului general Bogdan Popescu. În locul său a fost desemnat Costin Iordache. El este fostul director financiar al companiei. Acesta are o experiență de peste 18 ani în domenii precum ABN AMRO BANK, Romtelecom și Telekom Group.