Pachetul majoritar de 51% detinut pana saptamana trecuta de Fondul Proprietatii de Stat (FPS) la Petrolexportimport SA a fost cumparat de firma britanica Laird Resources Ltd, la pretul de 10 miliarde de lei, plus preluarea datoriilor acumulate in timp de fosta societate de stat, 311 miliarde de lei, suma ce a cantarit destul de greu la negocierea pretului de vanzare. Laird Resources a castigat la licitatia cu strigare, organizata de FPS, cu pretul de 75.000 de lei oferit pentru o actiune. Initia
Pachetul majoritar de 51% detinut pana saptamana trecuta de Fondul Proprietatii de Stat (FPS) la Petrolexportimport SA a fost cumparat de firma britanica Laird Resources Ltd, la pretul de 10 miliarde de lei, plus preluarea datoriilor acumulate in timp de fosta societate de stat, 311 miliarde de lei, suma ce a cantarit destul de greu la negocierea pretului de vanzare.
Laird Resources a castigat la licitatia cu strigare, organizata de FPS, cu pretul de 75.000 de lei oferit pentru o actiune. Initial, valoarea ceruta de FPS a fost de 150.000 de lei pe actiune, intregul pachet de 51% fiind scos la vanzare cu 19,480 miliarde de lei. Restul actiunilor (49%) la Petrolexportimport sunt detinute de mici actionari, rezultati in urma procesului de privatizare in masa.
In urma ofertei publice facute de FPS, caietul de sarcini pentru privatizarea Petroelexportimport, ce are un capital social de 38,197 miliarde lei, a fost cumparat de patru societati si
s-au primit oferte certe doar din partea firmelor Laird Resources Ltd, Sucado Impex SRL si Indagrara Prodcom Impex SRL.
Preluarea din mainile statului de catre un investitor strain a celui mai important operator din Romania in domeniul comertului cu titei nu poate fi decat un lucru bun. Statul s-a dovedit in timp a fi un prost gospodar. Finantarea importurilor de titei necesare rafinariilor din Romania a dat multe batai de cap autoritatilor. De la caderea Bancorex, Petrolexportimport s-a confruntat cu doua mari probleme: reducerea accesului la liniile de finantare, din cauza faptului ca bancile romanesti nu au mai creditat aceasta activitate, iar pe de alta parte, au crescut costurile importurilor direct proportional cu ratingul de tara, deteriorat foarte mult in ultimii trei ani. „Nici macar garantia Ministerului Finantelor nu era luata in considerare de bancile straine. Sistemul a facut ca, in timp, societatea sa acumuleze datorii de sute de miliarde de lei, catre furnizorii externi de titei si banci externe de prim rang. De fapt, datoriile externe catre furnizori apartin, in mare parte, Petromidiei. Noul proprietar va trebui sa rezolve toate aceste probleme”, precizeaza Valeriu Iancu, director general la Petrolexportimport SA.
In 1997, Petrolexportimport a fost in pericol de a-si pierde credibilitatea pe plan extern, ca urmare a atacurilor politice de atunci, declansate de anumite grupuri de interese. In ciuda celor intamplate, societatea a reusit sa-si pastreze pozitia pe piata internationala a petrolului.
Laird tranzactioneaza
20 milioane barili pe an
Laird Resources, acum principal actionar, intentioneaza restructurarea si modernizarea Petrolexportimport, astfel incat societatea sa poata utiliza instrumentele pentru contracararea riscurilor caracteristice pietelor petroliere si sa asigure linii de finantare neasociate cu ratingul de tara. Si, poate, cel mai important lucru este salvarea de la moarte a celei mai mari rafinarii de pe malul Marii Negre, Petromidia. Pentru ca acesta este principalul scop declarat al reprezentantului firmei cumparatoare: „Renasterea societatii si o premisa favorabila pentru functionarea optima a Petromidiei, restructurarea activitatii si pregatirea ei pentru privatizare, astfel incat rafinaria sa redevina steaua industriei petrochimice romanesti”, ne-a declarat Ovidiu Popescu, reprezentantul firmei Laird Resources Ltd. in Romania. Richard FP Arnold, prim-vicepresedinte la Laird, ne spune: „Prin preluarea pachetului majoritar de actiuni la Petrolexportimport, ne propunem sa intarim principala activitate a acestei societatii, comertul cu titei, prin punerea la dispozitie a unor linii de finantare importante de tip revolving, de 400 milioane de dolari anual, ce poate fi o baza consistenta pentru asigurarea titeiului, cel putin pentru Petromidia”.
Dar cine este Laird Resources? Un operator britanic in comertul cu petrol, prezent pe piata romaneasca de sase ani. Anual, vehiculeaza in toata lumea circa 20 de milioane de barili de titei. Este, de fapt, o ramura ce se ocupa cu afaceri cu petrol pe plan mondial, a grupului financiar-bancar elvetian TRUST Management & Finances.
La prima vedere, aceasta privatizare nu prezinta prea mare interes. Petrolexportimport este inclusa in categoria societatilor mici si mijlocii, pentru a caror vanzare FPS nu face mare tam-tam, asa cum se obisnuieste in cazul marilor privatizari. Insa, privatizarea Petrolexportimport inseamna foarte mult pentru rafinariile romanesti ce depind de importul de titei si pentru care finantarea acestora reprezinta cea mai grea problema. Cu un nou stapan, Petrolexportimport poate deveni salvatorul Petromidiei.