La inchiderea perioadei de ofertare, 12 banci de investitii sau consortii au depus scrisori de intentie la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie pentru a participa la consultanta in vederea privatizarii Petrom. Consultantul pentru privatizarea SNP trebuie selectat pana la sfarsitul lunii iunie, conform acordului incheiat intre Guvernul Romaniei si FMI. Intre cei 12 ofertanti se afla si ABN Amro Rothschild din Marea Britanie, banca de investitii ce a asigurat consultanta p
La inchiderea perioadei de ofertare, 12 banci de investitii sau consortii au depus scrisori de intentie la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie pentru a participa la consultanta in vederea privatizarii Petrom.
Consultantul pentru privatizarea SNP trebuie selectat pana la sfarsitul lunii iunie, conform acordului incheiat intre Guvernul Romaniei si FMI. Intre cei 12 ofertanti se afla si ABN Amro Rothschild din Marea Britanie, banca de investitii ce a asigurat consultanta pentru privatizare in 1998.
Incercarea de a privatiza in 1999 SNP Petrom s-a soldat cu un esec. Fostul ministru al industriei, Radu Berceanu, a considerat ca cele cinci oferte depuse de companii petroliere si oferta depusa de un consortiu romanesc nu sunt convenabile pentru statul roman. Consultantul de atunci – ABN Amro – recomanda vanzarea unui pachet de 30% din actiunile Petrom pentru suma de un miliard de dolari, in timp ce oferta cea mai buna a fost cea a consortiului romanesc format din Grivco – Tofan Group – Gelsor, care a oferit 625 de milioane de dolari.
Esecul privatizarii inregistrat in urma cu trei ani de SNP Petrom nu a indepartat insa potentialii investitori. In prezent, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare pare foarte interesata sa acorde o finantare de 150 de milioane USD pentru modernizarea sectoarelor de rafinare si distributie din Petrom, din care 30 de milioane de dolari sa fie imprumut convertibil in actiuni.
Ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, a afirmat ca BERD are un anumit interes sa devina actionar la SNP si considera ca banca va juca un rol important in privatizarea companiei petroliere.
Daca imprumutul va fi acceptat de ambele parti in forma propusa de BERD, atunci prin cele 30 de milioane de dolari convertibili in actiuni banca va detine 2,35 % din actiunile SNP. Un procentaj aproximativ egal mai detine sindicatul FSLI Petrom, care a achizitionat circa 700 de milioane de actiuni prin Bursa de Valori.
Sindicatul din SNP a obtinut si dreptul de a achizitiona 10 % din actiunile Petrom de la Ministerul Industriei si Resurselor, in momentul privatizarii companiei.