In intervalul 2001-2002 investitiile in domeniul hotelier s-au ridicat la peste 100 milioane de dolari, fiind construite 41 de hoteluri noi, in timp ce 12 unitati au fost modernizate. Cele 41 de unitati de cazare noi totalizeaza 2.344 locuri de cazare, iar cele 12 hoteluri modernizate insumeaza 2.267 locuri de cazare. Cu alte cuvinte, s-au construit hoteluri de capacitate mica si au fost renovate unitati mari. Fenomenul va continua si anul acesta. Pentru hoteluri, 2003 inseamna, in primul rand, investitii pentru reabilitare si modernizare, absolut necesare pentru mentinerea ritmului de crestere al sectorului. Mihai Rajnita, secretar general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, estimeaza ca valoarea totala a investitiilor din 2003 va depasi 200 milioane de dolari. Astfel, hotelul Bucuresti(4 stele) din Capitala (448 camere) a fost inchis la sfarsitul lunii decembrie 2002 in vederea demararii lucrarilor de modernizare si renovare, valoarea totala a investitiei fiind estimata la peste zece milioane de dolari. De asemenea, hotelul Ambasador(3 stele-214 camere) se va inchide pentru renovare. Pe de alta parte, in 2003 este planificata redeschiderea hotelului Dorobanti (289 camere), sub umbrela lantului Howard Johnson. „Calitatea serviciilor din industria hoteliera va creste cu siguranta, ca urmare a privatizarii a 90% din societatile de pe litoral si a aparitiei unui numar mare de pensiuni in toata tara. In plus, sunt convins ca numarul strainilor care ne vor vizita va creste, datorita invitatiei adresate tarii noastre de a adera la NATO, dar si faptului ca Romania este considerata o tara sigura si atragatoare,,, apreciaza Cornel Gaina, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Lucian Boronea, vicepresedintele Romanian Convention Bureau spune in plus ca: „Anul acesta va avea loc o consolidare a pietei, in sensul ca agentiile mici vor disparea, iar concurenta se va inteti. Pe de alta parte, marile companii isi vor reduce bugetele de calatorii, iar in alegerea partenerilor probabil ca va avea intaietate tariful, nu calitatea serviciilor,,. Pe de alta parte, „Segmentul hotelier de trei stele va cunoaste o evolutie pozitiva, care se va regasi si in rezultatele financiare ale hotelului Ibis,,, precizeaza Ioan David, directorul hotelului.

Doi noi actori isi vor face aparitia pe piata. Atat SIF Transilvania, cat si Unita Turism au anuntat ca hotelurile pe care le controleaza vor fuziona, formand doua mari lanturi hoteliere. „In lant vor fi incluse circa 60 de hoteluri de pe litoral, iar scopul crearii acestui lant este relansarea turismului de masa. Ele vor fi destinate celor care nu isi permit sa cheltuiasca 100 de euro pe zi pe camera, ci doar 20-30,,, a precizat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania. La randul sau, compania Unita Turism va uni cele 14 societati hoteliere la care este actionar majoritar intr-un holding. „Un singur consiliu de administratie,un singur buget, o singura companie. Afacerea va fi mult mai usor de condus cand nu vom avea de inmultit toate acestea cu 14,,, afirma Joseph Goschy, presedintele Unita Turism. Societatea insumeaza aproximativ 5.000 de locuri de cazare, de doua ori mai mult decat are lantul Continental, singurul care activeaza pe piata in prezent. Radu Enache, presedintele lantului Continental, este convins ca turismul de afaceri va inregistra o crestere semnificativa, crestere care ar putea fi afectata negativ de un eventual razboi in Irak. Influente negative va avea asupra turismului si fiscalitatea excesiva, mai ales ca de anul acesta impozitul pe profit pe veniturile din export s-a dublat, de la 6% la 12,5%, iar anul viitor va ajunge la 25%. Industria hoteliera din Romania evolueaza pe aceeasi lungime de unda ca industria hoteliera europeana. In ultimii cinci ani, hotelurile mici, denumite si „boutique hotel,,, au avut o evolutie exploziva. Conform unui studiu realizat anul trecut de PricewaterhouseCoopers, numarul acestor hoteluri a crescut in ultimii cinci ani cu 140%, iar pana in 2007 se va inregistra o majorare cu 85% a acestei cifre.

Investitii majore

· Continental – 17 milioane USD vor fi investiti pentru deschiderea a trei hoteluri de trei stele: la Constanta, la Sibiu (modernizarea hotelului Bulevard) si la Bucuresti (al doilea hotel Ibis).
· Ana Hotels – Va investi 15 milioane USD in amenajarea si modernizarea hotelurilor Europa si Astoria din statiunea Eforie Nord, lucrarile urmand sa fie incheiate in luna mai a.c.
· SIF Transilvania – 20 milioane USD vor fi investiti in societati de pe litoral unde este actionar majoritar.
· Unita Turism – Va investi patru milioane USD in hotelurile pe care le detine pe litoral.
· Agentia de turism Marshal – va investi zece milioane USD intr-un hotel de cinci stele, care va fi amplasat in apropiere de Piata Victoriei, lucrarile fiind programate sa inceapa in luna martie.
· Accor – Intre 25 si 35 milioane USD vor fi investiti intr-un hotel de patru stele care va purta marca Novotel si va fi situat pe Calea Victoriei, vizavi de hotelul Continental.

De urmarit

· Sinaia va beneficia de investitii de 11 milioane de dolari, prin programul Superschi in Carpati. Suma va fi utilizata la refacerea telefericului, modernizarea partiilor existente si amenajarea unor partii noi, montarea de instalatii de telescaun si telegondola, precum si reintroducerea partiei de bob in circuitul concursurilor interne si internationale.
· Noua locatie a Parcului Dracula va fi anuntata la inceputul lunii februarie, ca urmare a studiului realizat de PricewaterhouseCoopers.