Economistul Adrian Câciu a scris o opinie cu privire la situația sistemului medical din România. Potrivit acestuia, privatizarea sănătății a avut deja loc, iar totul s-a întâmplat folosind doar metode indirecte.
Privatizarea sănătății a avut loc sub ochii dumneavoastră prin metode indirecte pentru ca legislația si Constituția nu permit o astfel de smecherie.
Metoda anului, testarea privată.
Statul a refuzat sa isi creasca capacitatea de testare stiind ca oamenii vor fi obligati in felul asta sa se testeze la privat.
Prețul testelor a explodat
Ca sunt in izolare sau ca vor sa plece in concedii, oamenii trebuie sa scoata cel putin 300 lei din buzunar pe un test.
O afacere de vreo 15-20 milioane de euro pana azi.
Testele, la preturi de 3 ori mai mari decât in occident.
Impozite nu se vor lua ca, dupa ce trece valul, majoritatea firmelor de apartament care fac teste, vor intra in insolventa dupa ce patronii vor trage mai intai banii din ele.
Cine a câștigat?
Metoda veche, sistem nou. 😏
O alta metoda de privatizare a sanatatii a fost impunerea normelor sanitare drastice la locul de munca. Un cost care sare de 10 miliarde lei pus pe spinarea antreprenorilor care trebuie sa achizitioneze biocide, materiale sanitare si sa faca dezinfectie cu periodicitate mica.
Cine a castigat? Cine a avut marfa: masti, biocide, dezinfectanti. Preturi? De trei, patru ori mai mari decât in Europa.
Logic, cand cererea e mare si oferta mica, se numeste penurie si pretul explodeaza. Dar penuria a fost generata de decizii statale.Si la fel cum a fost generată trebuia compensată.
Nu a fost. A fost doar afacere pentru baietii destepti. Pe buzunarul economiei si al oamenilor.
Va fura astia si chiloții de pe voi daca îi mai alaudati mult.
Apoi va trimit sa cumpărați pamperși.
Pe bani, evident. Multi bani!