...fiecare ca sustin variante diferite pentru vanzarea celei mai mari companii din Romania. Consultantul pentru privatizare - consortiul format din Credit Suisse First Boston si ING Barrings - a depus la Ministerul Economiei documentatia privind variantele de privatizare a companiei SNP Petrom. Documentatia contine doua variante de privatizare: o varianta de vanzare a unui pachet de 33%, urmata de o majorare de capital prin investitii directe pana la echivalentul a 51% din actiuni, iar cea de a
…fiecare ca sustin variante diferite pentru vanzarea celei mai mari companii din Romania. Consultantul pentru privatizare – consortiul format din Credit Suisse First Boston si ING Barrings – a depus la Ministerul Economiei documentatia privind variantele de privatizare a companiei SNP Petrom. Documentatia contine doua variante de privatizare: o varianta de vanzare a unui pachet de 33%, urmata de o majorare de capital prin investitii directe pana la echivalentul a 51% din actiuni, iar cea de a doua varianta presupune vanzarea directa a unui pachet de 51% din actiunile SNP.
Ramas de unul singur, dupa demisia lui Doru Laurian Badulescu, ministrul Dan Ioan Popescu emite declaratii care baga in ceata firmele interesate sa cumpere Petrom. ,,Ca ministru sustin ideea privatizarii SNP prin vanzarea unui pachet de actiuni, urmata de un aport de capital pana la preluarea unui pachet de 51% din actiunile companiei.,, Practic, inainte ca Guvernul sa discute si sa ia o decizie cu privire la formula de privatizare a Petrom, Popescu transmite companiilor interesate cum se va vinde SNP. Modelul ,,RomTelecom,, este respins insa de premierul Adrian Nastase, care a declarat intr-un interviu ca este adeptul variantei ,,vindem acum si luam toti banii,,, adica cedarea a 51% din actiuni. Aceasta varianta este sustinuta si de specialistii Bancii Mondiale. ,,Ambele solutii propuse de comisia de privatizare corespund asteptarilor investitorilor. Cred ca atat timp cat se respecta agenda de privatizare propusa si in masura in care posibilul cumparator va fi unul dintre cei mari, privatizarea cu 51% este OK,,, spune Ron Hood, senior economist al Bancii Mondiale. El motiveaza acest lucru prin faptul ca un mare investitor va moderniza oricum rafinariile Petrom si va avea capacitatea manageriala de a genera profit.
Consultantul ING-CDSF sustine parerea ministrului
Analistii sunt de parere ca statul ar putea obtine intre 1,5 si 1,8 miliarde de dolari pe pachetul majoritar de actiuni SNP, lucru care convine atat ministrului finantelor, Mihai Tanasescu, cat si Fondului Monetar International. FMI este interesat in special de incasarile bugetare, pentru acoperirea deficitelor, si este mai putin preocupat de evolutia ulterioara a companiei SNP. La aceasta varianta subscrie si premierul Adrian Nastase, care stie ca incasarea unei sume atat de mari la buget i-ar asigura un an electoral linistit, fara probleme sociale majore.
In schimb, ministrul Dan Ioan Popescu sustine ca este necesar ca o parte din bani sa ramana in companie pentru investitii in rafinarii, in timp ce bugetul se poate multumi cu o suma mai mica. ,,Rafinariile au nevoie de investitii de aproximativ 800 de milioane de dolari, iar daca vom astepta ca aceste investitii sa fie realizate de detinatorul pachetului majoritar, vom asista la o diminuare a participatiei statului in cadrul SNP,,, spune Dan Ioan Popescu. Varianta sustinuta de ministrul economiei este insa acum privita cu scepticism de reprezentantii institutiilor financiare internationale. Vanzarea a 33 % din actiuni unui investitor care sa preia managementul ca in cazul RomTelecom s-a dovedit a fi nefericita pentru statul roman. In ciuda infuziei de capital grecesc, compania nu a inregistrat progrese, iar Guvernul a primit ulterior doar cateva zeci de milioane de dolari. ,,Oricine va cumpara Petrom va avea o mare putere in economie, iar cine este important in economia romaneasca va fi important in politica romaneasca,,, spune premierul Adrian Nastase. Interesant insa, consortiul format din Credit Suisse First Boston si ING Barrings sustine tot varianta majorarii de capital ca fiind cea mai buna in cazul Petrom.
Un rol important se pare ca il va juca Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, care, dupa acordarea unui imprumut de 150 milioane de dolari, in septembrie 2001, detine drept de preemptiune pentru cel putin 5% din actiunile SNP. In plus, un reprezentant BERD face deja parte din Consiliul de Administratie al companiei petroliere.