Anul trecut, incasarile din turism s-au dublat fata de 2004. Iar asta nu se datoreaza faptului ca turistii straini au descoperit brusc frumusetile tarii noastre, ci interesului sporit al oamenilor de afaceri pentru Romania.



“A crescut cu circa 15% numarul de turisti straini pe pachete turistice si cu 20% turismul de afaceri”, spune Traian Badulescu, purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Iar una din cele mai importante cresteri, de 43%, s-a inregistrat in cazul Austriei.
In 2005 au vizitat Romania circa 130.000 de austrieci, cu 38.873 mai multi decat in anul anterior. O parte importanta dintre ei au fost in Romania in interes de afaceri. Mai ales ca anul trecut s-a lucrat intens la cele mai mari doua investitii austriece din tara noastra: cumpararea Petrom de catre OMV si achizitionarea pachetului majoritar al Bancii Comerciale Romane de catre Erste Bank. Simion Giurca, seful Biroului National de Turism al Romaniei din Austria, spune ca, dintre austriecii sositi anul trecut in Romania, 30% au venit in interes de afaceri, 20% in vizite la rude sau prieteni si 50% pentru turism pur. Asta ar insemna 38.750 de persoane venite pentru business. Oficialul roman de la Viena mai adauga ca in anul 2004, din cei 90.300 de austrieci veniti in Romania, 20% au sosit in vizita, 55% pentru turism, 25% pentru business, adica 22.575 de persoane. El estimeaza ca mai mult de jumatate din austriecii veniti in interes de afaceri “consuma” si produse turistice, adica doua-trei zile la munte, la mare sau in orase ca Sibiu ori Sighisoara.



“Principalele cresteri pe business se datoreaza investitiilor austriece in Romania, cum ar fi OMV sau Erste Bank, dar si altora mai mici”, explica Simion Giurca, iar oficialii Erste confirma acest lucru. “Erste Bank a inceput sa monitorizeze piata romaneasca inca din 2003. De atunci incoace, reprezentantii nostri au calatorit din ce in ce mai des in Romania. Anul trecut, circa 150 de persoane au fost implicate in privatizarea BCR, iar aceste persoane au venit in Romania nu doar din Austria, ci si din Slovacia, Cehia si Ungaria”, spune Arjen Janmaat, Senior Manager Group Strategy Erste Bank, care adauga ca, de regula, persoanele implicate in privatizare petreceau in Bucuresti intreaga saptamana si mergeau in weekend acasa.

Ca traficul turistic dinspre tarile care au investitii importante in Romania este in crestere o confirma si mutarile de pe piata aeriana. Principalii transportatori aerieni straini din Romania, Air France – KLM, Lufthansa si Austrian Airlines, operau la sfarsitul anului 2005 in parteneriat cu Tarom peste 150 de zboruri saptamanale din Bucuresti si orasele de provincie. Cifra este aproape dubla fata de 2004.


De asemenea, anul 2005 a adus cea mai mare crestere a capacitatii de transport a liniilor aeriene straine. Lufthansa a ajuns anul trecut la 47 de zboruri saptamanale, fata de 28 cu un an in urma. Air France opereaza cinci zboruri zilnice pe relatia Bucuresti-Paris, iar KLM a ajuns anul trecut la trei zboruri zilnice Bucuresti-Amsterdam. Tendinta de suplimentare a curselor dinspre Romania este extrem de vizibila in cazul Austrian Airlines, care a trecut de la o cursa pe zi pe ruta Bucuresti-Viena si retur in 2004, la patru curse zilnice in 2005, unele dintre acestea fiind in colaborare cu compania romaneasca Tarom. In prezent, Austrian Airlines opereaza in colaborare cu Tarom 49 de zboruri saptamanale, din care 26 de zboruri saptamanale sunt operate exclusiv de operatorul austriac.


Din aprilie, Tarom si Austrian Airlines vor opera patru zboruri pe zi pe ruta Bucuresti – Viena, fata de doua, cate sunt acum, si trei zboruri pe saptamana pe ruta Viena – Iasi. De anul trecut, s-au introdus trei curse saptamanale Sibiu – Viena. In plus, in fiecare saptamana pleaca spre Viena zece zboruri de la Timisoara si trei de la Cluj.

Dincolo de faptul ca acesti turisti vin pentru distractie sau afaceri, important este ca banii incasati de la ei sunt mai multi de la an la an. “Potrivit datelor preliminare ale Bancii Nationale a Austriei, turistii austrieci au cheltuit anul trecut in Romania peste 33 de milioane de euro, fata de 27 de milioane cheltuite in 2004”, spune Simion Giurca.

Incasarile din turism au crescut pana la 845 milioane de euro anul trecut, aproape dublu fata de toate incasarile anuale din perioada 2000 – 2004, care au stagnat in jurul valorii de 400 de milioane de euro.

26 de zboruri pe saptamana

Opereaza in prezent compania Austrian Airlines pe relatia cu Romania, iar numarul lor va creste din aprilie, cand va fi introdusa
cursa Viena-Iasi