Privatizările se amână, listările la bursă rămân

Procesele de privatizare a companiilor stabilite de comun acord cu Fondul Monetar Internațional sunt amânate de noul guvern, chiar și acolo unde întârzierea înseamnă costuri sociale.

Schimbarea guvernului înseamnă, printre altele, și stoparea proceselor de privatizare, inclusiv cele convenite în acordul cu FMI. Din păcate pentru companiile cu probleme financiare, blocarea sau amânarea privatizărilor poate însemna paralizarea activității, inclusiv neprimirea salariilor.

Noul guvern declară că va respecta calendarul existent de privatizare, numai că referirea s-a făcut doar la vânzările de acțiuni pe bursa de valori. Mai exact, la listarea Romgaz, Hidroelectrica și Nuclearelectrica, care sunt programate pentru septembrie, octombrie și decembrie, și la vânzarea secundară (un pachet de 10%) de la Transgaz, programată luna viitoare. „În ceea ce privește privatizarea, vom respecta ceea ce ne-am angajat. Insist pentru listarea dublă, întrucât consider că este bine pentru stat și pentru rezultatul IPO“, a declarat Lucian Isar, ministrul delegat pentru mediul de afaceri, cu ocazia unei vizite la Londra. De Tarom, care ar trebui să ajungă în curând la bursă, ministrul nu a spus nimic.

Privatizările totale, adică vânzarea integrală a companiilor către un investitor, se amână. Conform programului de guvernare, procesul de privatizare va fi continuat „mai ales acolo unde și atunci când privatizarea aduce responsabilitate și chibzuință în gestionarea activelor economice și a resurselor“. 

Reevaluare și audit

Cu alte cuvinte, se analizează. Prima pe listă este Cupru Min, a cărei vânzare către ca­nadienii de la Roman Cooper a eșuat acum o lună. „Se va face o reevaluare a Cupru Min după ce primim avizul de mediu, iar procedura de licitație se va relua“, a declarat Daniel Chițoiu, ministrul Economiei. Privatizarea CFR Marfă nici nu a început și se pare că urmează o nouă amânare, conform ministrului transporturilor, Ovidiu Silaghi.

O situație dramatică avem însă la Oltchim, unde președintele sindicatului, Mihai Diculoiu, a publicat o scrisoare deschisă primului-ministru, în care reclamă că salariile sunt date cu întârziere. „Oltchim funcți-onează la 30% din capacitatea de producție (în prezent, nu s-au acordat drepturile salariale din martie 2012), realizând lunar pierderi, iar situația socială este critică deoarece salariile se acordă cu întârziere, drepturile salariale se acordă diminuate, datorită trimiterii lunare a câte 1.000 de salariați în șomaj tehnic și de teama pierderii locurilor de muncă“, se arată în scrisoarea sindicatului.

Din păcate, statul nu poate face mai mult decât să convertească în acțiuni datoria Oltchim către AVAS și să privatizeze compania, fiind limitat de acordul cu FMI. Pentru privatizare au fost depuse deja patru oferte neangajante, de la PCC SE, de la compania rusă Tise și de la firmele autohtone Pegamont Ploiești și Aisa Invest. Din partea guvernului, însă, avem doar o promisiune clară, respectiv angajarea unui manager privat până în luna iunie, conform ministrului economiei. Dar Oltchim, cu 2.800 de angajați, are nevoie de bani pentru activitatea curentă, bani pe care nu îi aduce un manager nou.


Se va face o reevaluare a Cupru Min după ce va primi avizul de mediu,
iar procedura de licitație se va relua în urma acesteia.

Daniel Chițoiu, ministrul economiei