Prezenta unor investitori privati in Consiliile de Administratie ale Loteriei Romane si Imprimeriei Nationale, care sa garanteze transparenta afacerilor celor doua companii ce vor fi cotate la Bursa, este deocamdata sub semnul intrebarii. Statul va pastra pachetul de control si va dicta componenta Consiliului.

Statuia domnului Popescu, misteriosul castigator la 6 din 49, troneaza maestuos in sala de protocol a Loteriei Romane alaturi de tablouri ale unor pictori care au imortalizat jocul de noroc pe panza. Sediul de unde se imparte hazardul romanesc si se pompeaza saptamanal adrenalina la milioane de romani pare ca nu are nimic in comun cu o agentie de loto. Unii ar spune ca e luxos, dar directorul general Nicolae Cristea sustine ca e vorba de o investitie. “Am dat 12 milioane de dolari, iar acum face cel putin dublu”, calculeaza Cristea. Un lucru e sigur: Loteria e mai pazita decat Banca Nationala. Parintele lozului in plic modern pare un individ uns cu toate alifiile profesionale. Isi cunoaste interesele, nu-l sperie spectrul vanzarii actiunilor, ba chiar e bucuros. Cu o singura conditie: statul sa-si pastreze monopolul. “Vanzand actiuni atat pe bursa, cat si salariatilor, statul ar obtine bani pe actualele active, iar, in paralel, mentinand monopolul, ar avea de castigat sume impresionante”.


El este enervat de declaratiile potrivit carora Loteria se privatizeaza. “Nu e vorba de asa ceva, ci, in primul rand, de o vanzare de actiuni catre salariati”, sustine Cristea.


Adriana Vladescu, directorul juridic, arata ca subiectul vanzarii actiunilor Loteriei “a devenit de actualitate in momentul in care Guvernul si-a asumat raspunderea pe Legea nr. 247 pe 2005, act normativ cerut de Uniunea Europeana”. Actul normativ respectiv a permis infiintarea fondului Proprietatea, destinat platii despagubirilor acordate fostilor proprietari ale caror imobile nationalizate nu pot fi restituite in natura. Acum, 20% din actiunile Loteriei Romane si ale Imprimeriei Nationale vor intra in componenta fondului Proprietatea.


In ultimii 15 ani, atat Loteria, cat si Imprimeria Nationala au fost folosite ca instrumente electorale, in conditiile in care legea le obliga sa-si distribuie profiturile, sau chiar o parte din venituri in cazul Loteriei pentru sustinerea sportului sau pentru alte necesitati sociale. In 2005, de exemplu, Loteria a investit 3,2 milioane de euro in reconstructia Stadionului National. Pentru celebrul program de constructie de sali de sport s-au investit anul trecut 24 milioane de euro. si din banii Imprimeriei Nationale s-au alocat fonduri pentru victimele inundatiilor. Bugetul companiei este, de altfel, “la dispozitia” Ministerului Finantelor, care beneficiaza adesea de avantajele fondului mare de protocol al Imprimeriei.


In astfel de conditii, putem sa consideram ca vanzarea de actiuni catre investitori privati ar putea fi considerata benefica, reprezentantii acestora putand, in cazul in care vor fi acceptati in CA, sa verifice destinatia banilor. Acest lucru este strict necesar pentru eventualii investitori care ar dori sa achizitioneze pe Bursa titluri ale celor doua firme. Acestea se numara printre cele mai profitabile companii din Romania, dar profitul nu este intotdeauna suficient in decizia de cumparare a unei actiuni.


Actualii sefi ai companiilor se bucura in mod diferit de valul de transparenta care ar trebui sa ii loveasca dupa cotarea la Bursa. In timp ce Nicolae Cristea sustine prezenta unor reprezentanti ai Fondului Proprietatea in Consiliul de Administratie al Loteriei, crezand chiar ca vanzarea de actiuni il va ajuta chiar sa-si mareasca profitul, Dan Docan, seful Imprimeriei, are o parere contrara. El crede ca Ministerul Finantelor nu are de ce sa accepte un intrus in CA de la Imprimerie atata timp cat cele 32% din actiuni care vor merge la privati vor fi insuficiente pentru ca acestia sa-si poata impune o astfel de pretentie. De altfel, chiar destinatia profitului celor doua companii ar putea ramane la cheremul statului. Cristea crede ca este foarte probabila sustinerea sportului si in anii viitori.




“Nu are de ce sa intre un reprezentant al Fondului Proprietatea in Consiliul de Administratie. Statul ramane cu pachetul de control si poate mentine componenta actuala a consiliului.”

Dan Docan,

director general Imprimeria Nationala







“Este firesc ca un reprezentant al Fondului Proprietatea sa fie primit in Consiliul de Administratie. Vom fi cotati la Bursa si acest lucru ne va conferi un plus de transparenta in fata investitorilor.”

Nicolae Cristea,

director general Loteria Romana





Loteria Romana

• Capital social: 426 miliarde de lei vechi

• Valoarea nominala a unei actiuni: 50.000 de lei vechi

• Numar total de actiuni: 8,5 milioane

• Numar de salariati: 4.000, din care 90% lucreaza in vanzari. In sediul central lucreaza aproximativ 200 de persoane

• Retea teritoriala: 1.800 de agentii in toata tara

• Profit net 2004: 55 milioane de euro

• Cifra de afaceri 2004: 200 milioane de euro

• Profit net 2005 (prognoza): 46 milioane de euro

• Cifra de afaceri 2005 (prognoza): 195 milioane de euro

• Prognoza pentru 2006: crestere a profitului cu cel putin 10% fata de 2005

• Sume redistribuite pentru sprijinirea sportului:


– din profitul pe 2004: 975 miliarde de lei vechi (24 milioane de euro), in principal pentru constructia de sali de sport

– in 2005: 875 miliarde de lei vechi (24 milioane de euro), din care 116 miliarde de lei (3,2 milioane de euro) pentru refacerea Stadionului National “Lia Manoliu”.

Imprimeria Nationala

• Capital social: 5.617 miliarde de lei vechi

• Valoarea nominala a unei actiuni: 100.000 de lei vechi

• Numar total de actiuni: 56.170

• Numar de salariati: 452 (la finele lui 2004, fata de 475 in 2003 si 419 in 2002)

• Cifra de afaceri 2002: 1.390 miliarde de lei vechi (44 milioane de euro)

• Profit brut 2002: 865 miliarde de lei vechi (27,6 milioane de euro)

• Cifra de afaceri 2003: 2.112 miliarde de lei vechi (56,2 milioane de euro)

• Profit brut 2003: 1.026 miliarde de lei vechi (27,4 milioane de euro)

• Cifra de afaceri 2004: 1.640 miliarde de lei vechi (40,4 milioane de euro)

• Profit brut 2004: 719 miliarde de lei vechi (17,7 milioane de euro).