Când venea vorba de organizarea de evenimente, hotelurile deţineau, până de curând, supremaţia. Acum, concurenţă le fac muzeele, teatrele şi clădirile istorice, care se pot închiria chiar la preţuri mai mici decât o incintă hotelieră.

Dacă speraţi să fiţi cândva mesean la Castelul Peleş (ca invitat la vreo nuntă, conferinţă sau seminar), veţi fi dezamăgiţi, întrucât, potrivit reprezentanţilor instituţiei, clădirea nu este disponibilă pentru aceste genuri de evenimente. Este un caz excepţional: în rest, aproape toate celelalte instituţii culturale – palate, teatre sau muzee – îşi oferă spaţiile pentru diverse evenimente externe.

Nunta, în cort sau la palat

În general, teatrele şi muzeele sunt disponibile doar în vederea organizării de conferinţe şi evenimente corporative sau, acolo unde spaţiul permite, prezentărilor de modă. Este cazul Muzeului George Enescu din Bucureşti, care a găzduit până în momentul de faţă colecţiile celor mai mulţi designeri români. De altfel, sumele obţinute din organizarea de evenimente au o pondere semnificativă în totalul veniturilor proprii ale instituţiei, între 20% şi 33%, după cum spune Mariana Petrescu, consilier PR. O performanţă asemănătoare este atinsă de Teatrul Naţional din Bucureşti. Companiile pot închiria spaţiile TNB contra unei sume de 800 de lei pe oră (pentru Sala Mare), de 500 de lei pe oră (Sala Amfiteatru) sau de 300 de lei pe oră (Sala Atelier). „Primim multe solicitări de închiriere a sălilor, dar, în general, nu le putem da curs decât în zilele de luni, când nu avem programate spectacole“, spune directorul adjunct al instituţiei, Constantin Vânătoru.

Întrucât nu are destul spaţiu nici pentru desfăşurarea propriei activităţi, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ nu închiriază terţilor decât amfiteatrul, şi doar ocazional. Având în vedere caracterul lipsit de spectaculos al locului pus la dispoziţie, muzeul nu a ajuns vreodată în situaţia de a găzdui nunţi şi alte evenimente cu pompă, ci nu­mai confe­rinţe şi cursuri de pregătire profesională. Motiv pen­tru care, potrivit contabilei Ileana Cursaru, in­stituţia nu realizează din chirii mai mult de un procent din totalul veniturilor proprii. Pentru cei interesaţi, rezervarea amfiteatrului costă o sută de euro pe oră.

207-50877-30_bani.jpgÎn Provincie, lucrurile stau, de cele mai multe ori, la fel de prost. „Muzeul Brăilei a pierdut, în anii anteriori, trei clădiri prin retrocedare şi are acum alte ­patru clădiri închise din cauza lucrărilor de conservare şi restaurare, aşa că, în acest moment, nu prea putem face închirieri din lipsă de spaţiu. Am avut, e drept, câţiva ani, un spaţiu restrâns închiriat unei bănci, pentru suma de 1.300 de euro pe lună, dar de anul trecut banca a renunţat la contract pentru că şi-a construit propriul sediu. Solicitări au mai fost pentru închiriere temporară, dar numai de la persoane care promovează produse cosmetice, pentru prezentări. În general, suntem solicitaţi pentru găzduire de evenimente culturale sau serbări şcolare, dar gratuit“, spune şefa serviciului de relaţii publice al Mu­zeului Brăilei, Camelia Hristian.

Una dintre cele mai mediatizate căsătorii din ultimii ani, cea dintre Cristi Chivu şi Adelina Elisei, a adus în prim-plan şi locul fastuos unde a avut loc nunta: domeniul Ştirbey din Buftea, pe care moştenitorii familiei l-au vândut unei companii în 2007. „În Palatul Ştirbey, cu statut de monument istoric, se desfăşoară doar evenimente reduse numeric. El funcţionează ca restaurant clasic şi se închiriază doar ocazional“, spune directorul de vânzări Dudu Eduard. Alte palate care s-au transformat din reşedinţe ale diverselor familii istorice în locuri de petrecere sunt Palatul Bragadiru, ­Palatul Mogoşoaia, Palatul Ghyka, Palatul Snagov, Castelul Corvineştilor din ­Hunedoara sau Castelul Banffy din Cluj. În mare, costurile închirierii unuia dintre aceste edificii variază ­între 1.000 şi, cu servicii suplimentare in­cluse, 10.000 de euro. Aşa cum era de aşteptat, pentru anul în curs, majoritatea ­aces­tor spaţii sunt deja rezervate.

1.000 de euro (fără TVA) costă închirierea Palatului Ştirbey într-o zi de weekend. În timpul săptămânii, preţul este de două ori mai mic.