De la 1 iulie, populaţia va putea să-şi aleagă furnizorul de energie electrică şi cel de gaze naturale. Teoretic. Practic, liberalizarea integrală a pieţelor de energie electrică şi gaze naturale îşi va face simţite efectele la nivelul consumatorilor casnici cel mai devreme în trei ani.

Deschiderea 100% a pieţelor de energie electrică şi gaze naturale, pe care România s-a angajat să o realizeze la 1 iulie 2007, va conduce la modificări majore în funcţionarea acestora, cu efecte directe la nivelul consumatorilor casnici şi al furnizorilor. „Liberalizarea pieţelor de electricitate şi gaze reprezintă provocarea numărul unu a acestui an. Consumatorii casnici vor putea trece în piaţa concurenţială şi acest lucru presupune introducerea de către reglementator a unor mecanisme foarte clare de protejare a acestora“, a declarat Nicolae Opriş, vicepreşedintele ANRE. Liberalizarea continuă să ridice semne de întrebare, inclusiv în ţări care au un avans în derularea acestui proces, aşa cum este Marea Britanie. „Experienţa internaţională arată că aceste mecanisme care protejează consumatorul pot crea o mare birocraţie. Cert este că, după liberalizarea pieţei de energie, pentru consumatorii casnici, vor trece circa trei ani până când se va înregistra o creştere a segmentului concurenţial cu 5 – 10%“, a declarat Viorel Alicuş, director general la ANRE.

Furnizorii nu se înghesuie la „casnici“

Pe termen scurt, liberalizarea nu îşi va face simţite efectele la nivelul consumatorului casnic. Şi asta pentru că furnizorii – cu excepţia celor rezultaţi prin separarea activităţii de distribuţie – nu dau semne că ar fi pregătiţi să atace acest segment. Costurile pentru furnizarea la nivelul micilor consumatori sunt mult mai mari, iar rata profitului este mult mai scăzută. „Furnizorii vor trebui să investească în dezvoltarea propriei infrastructuri. Cred că mai devreme de trei ani aceştia nu vor fi pregătiţi să intre pe zona consumatorilor casnici“, a precizat Alicuş. Ceea ce înseamnă că, pe un orizont de trei ani, consumatorii casnici vor continua să aibă contracte ca şi până acum cu societăţile de distribuţie/furnizare la care sunt racordaţi.

Rămâne de văzut şi la ce preţuri. Oficialii ANRE au anunţat că până la sfârşitul acestui an vor fi păstrate preţurile reglementate, urmând ca pentru 2008 să se analizeze oportunitatea renunţării la acestea. „Încă nu există o percepţie clară asupra acestui aspect. Poate se va prelungi perioada şi după 2007“, a spus Alicuş. În acelaşi timp, ANRE va stabili dacă 2008 va fi anul renunţării la tariful social, având în vedere că acesta este un element de limitare a competiţiei în zona de retail din piaţa de energie electrică. O altă posibilă schimbare vizează trecerea, de anul viitor, la un sistem de tarife de furnizare diferenţiate la nivelul ţării pentru aceeaşi categorie de consumatori şi acelaşi distribuitor.

Singurele modificări ce vor avea loc în acest an vor fi cele legate de stabilirea cadrului general de reglementare, prin adoptarea, în această lună, a hotărîrii de guvern privind deschiderea pieţelor. Tot acum, ANRE va aproba regulamentul furnizorului de ultimă instanţă, va stabili cine va avea acest rol şi va desemna furnizorii impliciţi.

Evoluţia pieţelor de electricitate şi gaze va fi similară cu cea a comunicaţiilor, unde, după începerea liberalizării, concurenţa s-a manifestat pe segmentul clienţilor business, pentru ca, în câţiva ani, să se facă simţită la nivelul abonaţilor mici. Concret, consumatorul casnic îşi va putea alege un furnizor de energie cu care va încheia un contract la un preţ negociat. Furnizorul, la rândul lui, va avea în amonte încheiate contracte cu producătorii şi cu distribuitorii. Dacă va fi urmată tendinţa de pe piaţa europeană pentru realizarea unui mix cât mai profitabil de costuri, furnizorii vor oferi pachete integrate de servicii, care să includă atât gazele, energia electrică, internetul, poate şi apa. În acest fel, furnizorii vor putea oferi preţuri mult mai avantajoase pentru consumatori, explică reprezentanţii ANRE. Pentru consumatorii casnici care vor alege să rămână captivi, preţurile vor fi stabilite de fiecare furnizor, în baza unei metodologii proprii aprobate de Autoritate. Garantul continuităţii în alimentare pentru micii consumatori şi populaţie va fi furnizorul de ultimă opţiune. Acesta va avea obligaţia să asigure alimentarea consumatorilor în cazul în care, de exemplu, furnizorul acestora a dat faliment şi consumatorii nu au suficientă forţă de negociere pentru a găsi un alt furnizor la un preţ acceptabil. Furnizorii de ultimă instanţă vor putea asigura acest serviciu pe o perioadă limitată la cel mult şase luni, la un preţ reglementat ce include o marjă de profit substanţială, în concordanţă cu gradul de risc asumat.

Competiţie

«Liberalizarea este un proces de durată, care, în alte ţări, a necesitat zece ani până la atingerea unui procent relevant al consumatorilor casnici care au ales piaţa concurenţială.»

Nicolae Opriş, vicepreşedinte ANRE

 46-3351-06actualitatea24.jpg

Click pe imagine pentru versiunea marita.