În continuare, clasa politică va fi considerată vinovată şi pentru corupţia din administraţie, dar şi pentru murdăria din toalete.
Aproape 50% din românii cu drept de vot s-au prezentat duminică la urne. Procentajul este în media din celelalte ţări civilizate. Absenteismul poate fi provocat de lehamite, de lipsa alternativelor, dar şi de o normalitate indusă de ideea că nimic periculos nu se poate întâmpla la alegeri, ceva care să afecteze profund stilul de viaţă al alegătorului. Primul tur al alegerilor locale, cel puţin primele rezultate anunţate, trasează câteva tendinţe sesizate încă de la alegerile europarlamentare din toamna anului trecut. Şi de această dată, PDL a primit cel mai mare număr de voturi la nivelul întregii ţări şi se poate spune că PSD a pierdut definitiv supremaţia deţinută neîntrerupt din 1990 (sub toate denumirile pe care le-a avut) până anul trecut. Partidul susţinut de preşedintele Băsescu tinde să devină cel mai important partid din România, dar acest loc va trebui confirmat la viitoarele alegeri parlamentare. PSD pare să-şi fi oprit căderea şi confirmă că are încă un bazin electoral important, indiferent de gafele pe care le face Mircea Geoană la Bucureşti. Mărimea acestui bazin electoral e confirmată chiar şi de scorul „independentului“ Oprescu, care a reuşit să intre în turul doi propunând doar construirea unei autostrăzi zburătoare pe deasupra Bucureştiului. PNL nu are contracandidat la locul trei în preferinţele românilor, dar se află la mare distanţă de primele două. Trendul pare să fie nefavorabil liberalilor, care ar putea rămâne, pentru prima dată, fără nici un primar în Bucureşti.
Restul partidelor se luptă în jurul pragului electoral, dar e vorba de noutăţi: PNG-ul lui Gigi Becali şi PIN-ul lui Guşe au avut în Bucureşti scoruri în jurul a 5%, dar mult mai greu va fi să obţină acest scor la nivelul întregii ţări, pentru că sunt partide care se bazează pe câte un singur om. Alegerile de duminică au dat însă şi o sentinţă: PRM este la apusul existenţei sale şi, cel mai probabil, nu va mai pătrunde în Parlament la alegerile viitoare. Pur şi simplu, partidul lui Vadim Tudor a expirat, nu mai poate propune teme de interes, o parte din electorat i-a fost furată de Gigi Becali, iar altă parte a dispărut biologic, PRM fiind votat până acum de categorii vârstnice. Partidul Conservator nu reuşeşte cu nici un chip să se apropie de pragul electoral, indiferent câte antene înfiinţează patronul partidului. Singura menţiune ar fi aceea că PC a reuşit să obţină, cu un candidat-măscărici, Popescu-Piedone, cel mai bun scor într-un sector din Bucureşti.
Clasa politică nu pare să se fi reformat nici după aceste alegeri. În continuare, clasa politică va fi considerată vinovată şi pentru corupţia din administraţie, dar şi pentru murdăria din toalete, pentru mitocănia şoferilor sau pentru manelele ascultate la maximum. Va rămâne în continuare un mister de ce, dacă ţara e plină de oameni cinstiţi şi corecţi, aceştia nu participă la alegeri. Sau clasa politică este oglinda fidelă a societăţii?