Rezultatele alegerilor de ieri arată următoarea componenţă a parlamentului: ND, 130 de locuri, SYRIZA, 70, PASOK, 33, Grecii independenţi, 20, mişcarea Apusul Auriu, 19, Stânga Democratică, 16 şi partidul comunist. ND are de fapt doar două opţiuni viabile pentru a forma un guvern, scrie cotidianul Ekathimerini. Prima ar fi un guvern de uniune naţională, împreună cu SYRIZA şi PASOK şi unul doar cu PASOK. Din primele declaraţii se pare că un guvern de uniune naţională este exclus, iar socialiştii de la PASOK par a nu fi foarte încântaţi de participarea la o guvernare alături de ND. Totuşi, unele certitudini există.
„Poziţia Greciei în Europa nu poate fi pusă la îndoială. Frica nu ne va învinge”, a declarat liderul ND, Antonis Samaras (foto), imediat după aflarea rezultatelor. Samaras a făcut şi un apel la un guvern de uniune naţională, „pentru salvarea naţiunii” şi a anunţat că ţara sa îşi va „respecta semnătura” în sensul îndeplinirii obligaţiunilor pe care şi le-a asumat. SYRIZA a negat imediat orice posibilitate de a face parte dintr-un guvern, liderul Alexis Tsiparis insistând că va rămâne în opoziţie de unde va combate măsurile de austeritate cerute de creditorii internaţionali Atenei. „Împotriva noastră luptă o alianţă păcătoasă a puterilor de până mai ieri, din afara şi din interiorul ţării”, a spus Tsiparis, adăugând că „Propunerile noastre de respingere a memorandumului sunt singura soluţie viabilă nu doar pentru Grecia, dar şi pentru întreaga Europa”.
Mai problematică este reacţia socialiştilor, Evangelos Venizelos vorbind despre dorinţa de a forma un guvern cu responsabilitatea împărţită, adică din care să facă parte şi extrema stângă. Ba chiar, unul dintre liderii PASOK, Anna Diamantopoulou a sugerat că partidul său nu va intra în guvern dacă SYRIZA nu o face la rândul său. Singura veste mai buna vine din parte Stângii Democratice, partid care deşi se opune unor elemente din planul de bail-out pentru Grecia, are o opţiune clar pro-europenă, ceea ce i-ar putea face parteneri de guvernare alături de ND şi PASOK. Situaţia, deocamdată incertă, se va clarifica în următoarele zile şi sunt şanse mari, în ciuda primelor reacţii, să se formeze un guvern pro-european.