La nici o săptămână după ce SC Pro TV SA, care deţine serviciul video on demand Voyo, a făcut o sesizare la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu privire la 42 de site-uri care difuzează filme şi seriale ilega, jumătate dintre acestea nu mai funcţionează.
Este adevărat că s-au închis site-urile mai mici, mai puţin cunoscute, cele mari precum serialepenet.ro, filmehd.net, cinemaxx.ro, filmeonline.org, serialepenet.ro continuă să funcţioneze. Vplay, unul dintre cele mai populare şi mai accesate site-uri de seriale, are de câteva zile probleme, însă site-ul nu a fost închis. De asemenea cei care administrează site-ul seriale-filme.info îşi anunţă utilizatorii că “VOM REVENI! Site-ul nu s-a închis, este în reconstrucţie. Vă mulţumim !”.
Un alt site, filme-2012.com, nu mai funcţionează, însă cei care îl accesează sunt redirecţionaţi către o pagină de Facebook Anti VOYO.
De altfel, în ultimele zile internetul românesc s-a umplut de petiţii împotriva Pro TV şi a serviciului său Voyo, atrâgând atenţia oamenilor din domeniu şi nu numai.
Iată ce scrie Bogdan Naumovici, specialist comunicare și advertising, pe pagina sa de Facebook:
Mă întristează petiţiile şi atitudinea anti-voyo.ro. Pe scurt, voyo.ro a făcut o reclamaţie la CNA împotriva câtorva zeci de site-uri care difuzează filme şi seriale gratuit. Gratuit, pentru că nu plătesc licenţe şi drepturi pentru ele, ci le FURĂ. Asta nu are nici o legătură cu conţinutul voyo.ro, la care eşti liber să te abonezi sau nu. Ei bine, internetul se umple de petiţii anti-voyo, în care este acuzat de "monopol" şi "concurenţa neloială". Oare chiar atât de răspândită să fie cultura free ride?! Atât de multi cei de acord cu furtul, cât timp sunt părtaşi la pradă?!
Concurenţa neloială vine din partea celor care nu plătesc licenţele şi care, prin urmare, pot fura azi serialul apărut aseară, care, altfel, ar costa milioane de dolari,pe care ar trebui să îi plătiţi, dacă vreţi să vedeti "în direct". De-aia voyo.ro, la seriale străine, nu e up-to-date, că dă bani pe ele. Nimeni nu ar putea fi up to date cu abonamente de 3 euro pe lună, de la câţi aleg să plătească munca şi dreptul de proprietate intelectuală, adică ideile, celor ce au făcut filmul sau serialul. Cu ce drept vă arogaţi accesul liber şi gratuit la proprietatea altcuiva?!
Dacă siteurile acestea, în loc să fure seriale, ar hackui conturi bancare, v-aţi înregistra să impartiti banii furaţi?! Amar e că prea mulţi răspundeţi "da", cu un rânjet mulţumit pe faţă…
Cred că toate astea se vor schimba într-un singur fel, când tot mai mulţi dintre noi vom deveni creatori, contributori, "locomotive" şi nu doar vagoane. Atunci când tot mai mulţi vor inventa, gândi, construi ceva şi vor vedea cu câtă cerbicie şi dreptate îşi vor apăra dreptul la proprietate asupra a ce au creat. Aşa suntem făcuţi, să învăţăm doar din contactul cu pragul de sus.
Până atunci, îi salut pe toţi cei care înteleg că dreptul la proprietate este singurul garant al unei vieţi civilizate, iar free riderilor le doresc să crească, să devină locomotive, să împuţineze numărul şi povara prea multelor vagoane din ţara asta.
Site-uri ilegale de filme şi seriale care nu mai funcţionează:
1. www.filmepeales.com,
2. www.filmesubtitrateonline.net,
3. www.filme-free.ro,
4. www.cinemo.ro
5. www.filmulde10.com
6. www.filmesubtitrateonline.net
7. www.filme.online-pe.net
8. www.filme-online-subtitrate.eu
9. www.filme-subtitrate.ro
10. www.filme-2012.com
11. www.opticmovie.com
12. www.filmeonlinetari.com
13. www.filmehd-online.net
14. www.filmeonlinehd.biz
15. www.seriale-filme.info!
16. www.serialedetop.com
17. www.serialul.net
18. www.filmemisto.com
19. www.neededspark.blogspot.ro
20. www.filme.online-pe.net
CITEŞTE ŞI Costi Mocanu, Voyo, despre site-urile ilegale de filme: "Legea trebuie să se aplice indiferent de adresa din buletin"
Narcisa Iorga, CNA:"Noi nu putem sancţiona site-urile care piratează filme"
Pro TV le-a pus gând rău site-urilor ilegale de filme şi seriale. Televiziunea vrea să închidă 42 de astfel de site-uri