Pro TV a bătut palma pentru creșterea prețurilor la retransmisie cu RDS şi UPC

Vor da cabliștii bani pentru Pro TV, după ce postul a ieșit din lista must-carry? Ultimul raport al companiei spune că Pro TV a “renegociat cu succes prețurile pentru retransmisia posturilor cu două dintre cele mai mari companii de cablu și satelit din România” și că prețurile vor crește “în a doua jumătate a lui 2013″, scrie paginademedia.ro

Raportul nu precizează numele companiilor. Cele mai mari firme de cablu din România sunt, de departe, RCS&RDS (trei milioane de abonați la cablu) și UPC (1,2 milioane de abonați).

Creșterea prețurilor pentru redifuzarea posturilor de televiziune ar fi principalul motor al revenirii economice a Central European Media Enterprises, compania-mamă a Pro TV.
Raportul detaliat al CME, companie listată la bursa de la New York, se concentrează în special pe acest aspect, iar primele măsuri au fost luat în România și Bulgaria, două dintre cele șase țări în care CME este prezentă.

„Am renegociat cu succes prețurile pentru retransmisia posturilor cu două dintre cele mai mari companii de cablu și satelit din România, așa că estimăm creșterea prețurilor în a doua jumătate a lui 2013”, se arată în raportul detaliat al CME. În același raport se mai precizează că noile contracte de retransmisie au fost încheiate pe mai mulți ani.
Ce înseamnă „must carry” şi care sunt posturile obligatoriu de retransmis de cablişti

Lista programelor must carry se referă la acele programe care trebuie să facă parte, obligatoriu, din grila companiilor de cablu, nu şi în grila platformelor DTH, cum este cazul Orange TV, în ordinea audienţelor realizate.

Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.

Cu alte cuvinte, firmele de cablu trebuie să preia şi să distribuie anumite programe – programele televiziunii publice şi programe ale televiziunilor private, naţionale şi locale. Această obligaţie priveşte doar retransmiterea programelor audio-vizuale prin reţelele de cablu (“reţele de comunicaţii electronice”), nu şi prin intermediul spectrului radio (“on air”).  Deci pe platformele DTH, precum Focus SAT, Digi, Orange TV, Dolce, operatorii introduc ce canale vor.
Lista televiziunilor must-carry, cu excepţia TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News TV 5, în baza unui acord international între România şi Franţa, în tableul de mai jos.
Pro TV a înștiințat CNA că iese din grila must-carry, începând cu data de 23 iulie. Cu alte cuvinte, începând de la această dată, societățile de cablu trebuie să ceară acordul Pro TV pentru a retransmite postul și să plătească pentru a-l putea retransmite către abonați