Potrivit şefului ANCOM, în privinţa preţurilor pentru noile frecvenţe, acestea sunt “greu de estimat”. “Nu ne putem raporta la 4G, unde a fost o altă situaţie şi unde motorul este transmisia de date, în primul rând”, a explicat Diţă.
Consultarea publică s-a lansat acum două zile şi este primul pas care precede licitaţia. Practic, consultarea publică asigură dialogul şi adună informaţiile şi le pune la dispoziţia celor doritori, astfel încât în acest răgaz lucrurile să fie cunoscute în mod transparent, analizele să fie disponibile şi cei care pot, şi eu cred că vor fi toţi operatorii dornici să vină şi să participe al aceste consultări, să aibă toate informaţiile la dispoziţie pentru etapele următoare. Etape care, în mod natural, sunt cunoscute. Nu este un lucru inedit, ele s-au mai făcut şi pentru 4G şi pentru 3G. Practic, este aceeaşi formulă de lucru. Va exista, după consultare, o Hotărâre dată de ANCOM, iar printr-o Hotărâre de Guvern, se va stabili preţul acelor frecvenţe.
Consultarea se va încheia pe 26 iulie. Etapele următoare le vom avea, cu siguranţă, în două-trei luni. Eu îmi propun ca în septembrie, cel târziu în octombrie, lucrurile să fie definite şi propunerea de Hotărâre de Guvern să o putem înainta. Nu vă ascund că există o preocupare pe care am cunoscut-o şi din altă poziţie decât aceea de actant în ANCOM, când lucram la operatori, o problemă care este foarte importantă: cea a Legii infrastructurii. Aceasta este şi va fi pe agenda mea şi pe agenda de oportunitate pentru această licitaţie. Voi încerca să adun toate eforturile instituţionale ale ANCOM, alături de ceilalţi actori – Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Comunicaţiilor – să încercăm să dinamizăm şi să aducem această lege, cu acest prilej al 5G, dar şi pentru industrie, pentru că este necesară pentru predictibilitate, pentru a folosi această dezvoltare a industriei IT&C şi pentru a-i crea şi facilita cadrul de dezvoltare. Această lege finalizată, cu siguranţă va oferi acest cadru nu doar predictibil, ci şi un cadru de lucru pentru cei care în mod curent îşi desfăşoară activitatea, dar şi pentru dezvoltarea pe care o prezumă licitaţia 5G.
Probabil că România va fi prima ţară din Europa de sud-est care va lansa o licitaţie pe 5G. În momentul de faţă, preţurile sunt greu de estimat. Nu ne putem raporta la 4G, unde a fost o altă situaţie şi unde motorul este transmisia de date, în primul rând. Este o altă tehnologie care va busta, va creşte în mod considerabil şi viteza, şi calitatea, şi capacitatea, şi numărul de utilizatori. O oportunitate pentru operatori de a îşi creşte veniturile şi de a dezvolta soluţiile tehnologiilor de viitor. Deja vorbim despre acel Iot – Internet of Things, de Machine-to-Machine, de oraşe inteligente, case inteligente şi, nu în ultimul rând, de serviciile publice care vor fi digitale şi vor asigura un alt mediu, un alt eco-sistem. Practic, eu cred că în 10-15 ani lucrurile pe care le vedem astăzi vor fi cu totul şi cu totul diferite. AGERPRES