În plus, sunt foarte gustoase. Sănătatea digestivă, la fel ca starea de spirit și imunitatea unei persoane, depinde foarte mult de o microfloră cu bacterii benefice și dăunătoare care trăiesc în mucoasa tractului gastro-intestinal.

Dacă unele bacterii din flora intestinală ne ajută să fim mai sănătoși, altele pot provoca un real dezastru. De aceea, trebuie să știm cum să înclinăm balanța în favoarea acestor bacterii „bune”, arată Fortune.

Pentru a face acest lucru, este nevoie de o dietă bogată atât în ​​probiotice, cât și în prebiotice. Iată explicația experților citați de Fortune.

Ce sunt prebioticele și probioticele

Probioticele sunt bacterii bune. Sunt microorganisme vii (bacterii și drojdii) care trăiesc în mod natural în corp și au efect pozitiv asupra sănătății. Dar se pot obține și din anumite alimente și suplimente.

În schimb, prebioticele nu sunt organisme vii. Sunt o formă de fibre alimentare, pe care oamenii nu le pot digera și care acționează ca hrană pentru bacteriile prietenoase.

Le obținem de obicei din alimente bogate în fibre. „Sunt precum combustibilul”, spune profesorul Amy Bragagnini, purtătorul de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.

„Practic, sunt o fibră capabilă să reziste la aciditatea tractului gastro-intestinal. Nu se descompun pe măsură ce trece prin sistemul intestinal și hrănesc microbii sănătoși din microbiom”, explică ea.

Probioticele fac cea mai mare parte din munca unei bune digestii, prebioticele sunt propteaua

Bragagnini spune că, deși probioticele fac cea mai mare parte din munca unei bune digestii, prebioticele sunt acea proptea care face ca digestia să funcționez. „Din punct de vedere tehnic, am putea vedea unele beneficii doar din probiotice”, spune ea. „Cu toate acestea, pentru a crea un microbiom durabil, este nevoie de un echilibru bun între cele două”, adaugă ea.

De ce contează echilibrul bacteriilor

Bacteriile bune ajută la prevenirea creșterii excesive a agenților patogeni care pot declanșa inflamație in organism. Când echilibrul bacterian este dezactivat, înseamnă că aveți mai puține bacterii care vă ajută să metabolizați anumite substanțe nutritive și să absorbiți vitaminele și mineralele.

Cu suficiente bacterii bune, alimentele se digeră mai ușor și  in mod regulat. Dar sănătatea intestinală bună înseamnă mai mult decât o digestie lină. Potrivit unei recenzii din 2020 publicată în ”BMJ Nutrition, Prevention & Health”, o alimentație bogată în probiotice și prebiotice poate ameliora simptomele depresiei. Alte cercetări arată că poate crește imunitatea, crescând producția unor anticorpi.

Bacteriile ”rele” încep să se simtă ca acasă în intestin după o boală, o cură cu antibiotice sau pot prelua controlul ca urmare a unei diete bogate în alimente procesate.

Se poate constata asta dacă, după o masă copioasă, avem arsuri la stomac sau indigestie.

„Dacă imediat după ce ați mâncat aveți diaree sau gaze, balonare și disconfort și nu știți care este cauza, ar putea fi un semn că nu aveți suficiente probiotice”, spune Bragagnini.

Probiotice în alimentele fermentate

Puteți găsi probiotice în alimentele fermentate, dar le puteți obține și sub forma suplimentelor. Multe dintre aceste suplimente au tulpini de bacterii diferite, care au diverse beneficii. Unele promovează sănătatea femeilor, în timp ce altele promovează sănătatea digestivă.

Deși pe piață există o mulțime de suplimente și produse care oferă un impuls probiotic, cel mai bine ar fi să creșteți atât nivelul de probiotice, cât și cel de prebiotice, prin alimentele pe care le consumați.

„Cel mai bine ar fi să le obțineți direct din alimente”, spune medicul Meg Harrell, din Sanford, Florida.  Acestea sunt alimentele cu un conținut ridicat de prebiotice:

Bananele

Cu cât banana este mai verde, cu atât înseamnă că au cele mai multe beneficii prebiotice.

Usturoiul

Usturoiul crud conține aproximativ 17% fibre prebiotice pe gram.

Ceapa

Ca și usturoiul, nu e bine să gătiți prea mult ceapa, astfel încât să își păstreze beneficiile naturale prebiotice.

Ovăzul

Ovăzul conține fibre beta-glucanice și amidon rezistent.

Cicoarea

Este o sursă saturată de prebiotice, dar nu e recomandat să consumați prea mult, deoarece poate provoca disconfort la nivelul stomacului.