Problema achiziției corvetelor se mută la CCR

Damen, Fincantieri şi Naval Group au concurat în anul 2018 pentru construcţia a patru corvete multifuncţionale şi modernizarea celor două fregate românești, Regele Ferdinand şi Regina Maria.

Valoarea acestui contract era de aproximativ 1,6 miliarde de euro. Asocierea Na­val Group, Franţa – Şantierul Naval Cons­tanţa, a depus o ofertă de 1,2 miliarde de euro, Damen Schelde Naval Shipbuilding a depus o ofertă de 1,25 miliarde de euro iar Fincantieri a depus o altă ofertă, de 1,34 miliarde de euro, conform justnews.ro

Anunțul făcut de Ministerul Apărării

Ministerul Apărării a anunțat în iulie 2019 că asocierea Naval Group – Şantierul Naval Constanţa a fost desemnată câştigătoarea licitației. În urma deciziei respective, compania Damen s-a adresat imediat CNSC și apoi instanțelor de judecată.

În iulie anul trecut, Ministerul Apărării Naționale anunțase că, după soluționarea definitivă a trei dosare în care compania Damen Schelde Naval Shipbuilding BV a formulat cereri în contradictoriu cu Guvernul României sau MApN, va avea temeiul legal pentru finalizarea procedurii de achiziție a corvetelor multifuncționale. Cele 3 dosare invocate atunci erau:

  • Dosarul nr. 4113/2/2019, aflat pe rolul Curții de Apel București – contestație atribuire Decizia 1026/26/06/2019 emisă de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. Acest dosar a fost suspendat până la soluționarea definitivă a dosarului 21131/3/2019. Soluția definitivă a fost pronunțată în data de 2 decembrie;
  • Dosarul nr. 6869/2/2019, înregistrat la Curtea de Apel București, având ca obiect cererea formulată de Damen SNS BV pentru anulare act administrativ (adresa nr. A3/10084/28.10.2019). Prin Sentința nr. 558/08/07/2020, Curtea de Apel București a respins ca neîntemeiată acțiunea. Hotărârea instanței nu este încă motivată;
  • Dosarul nr. 47/2/2020, cel în care a pronunțat o soluție Curtea de Apel București, și în care Damen SNS BV, în contradictoriu cu Guvernul României, cerea  anularea Hotărârii de Guvern nr. 48 din 2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”.

Care este scopul acestui program

Ministerul Apărării Naționale a explicat că programul de achiziție se derulează în conformitate cu procedurile prevăzute de Hotărârea de Guvern nr. 48 din 2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”.

Scopul acestui program de înzestrare este achiziția a patru corvete multifuncționale pentru Forțele Navale și achiziția de muniții și a suportului logistic inițial aferent navelor.

Totodată, construcția și dotarea navelor se va realiza într-un șantier naval din România.