Ştefan Radu Oprea, PSD: Legea amnistiei privind tichetele cadou a fost promulgată
A fost rezolvată o situaţie neclară referitoare la tichetele cadou. Mai exact, legea amnistiei privind tichetele cadou a fost în sfârşit promulgată, iar circa 370.000 de salariaţi români au scăpat de interpretarea greşită dată de ANAF.
Anunţul a fost făcut de către Ştefan Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat (PSD), pe pagina sa de socializare.
„Legea amnistiei privind tichetele cadou a fost promulgată!
Peste 60.000 de companii și 370.000 de salariați erau afectați de interpretarea dată de ANAF asupra utilizării tichetelor cadou. ANAF considera că sunt venituri de natură salarială și atunci ar fi trebuit impozitate.
Spiritul legii era altul, dar neclaritatea normei a lăsat loc de interpretări”, a transmis reprezentantul social-democraţilor.
Social-democratul nu este fan al amnistiilor fiscale, însă în acest caz era necesară o intervenţie
Ştefan Radu Oprea a subliniat faptul că nu susţine amnistiile fiscale, pentru că îi dezavantajează pe cei corecţi, însă, în acest caz, nu era corect ca salariaţilor să li se impute retroactiv sume consistente.
Social-democratul a iniţiat acest proiect devenit lege alături de senatorul PSD Robert Cazanciuc şi de reprezentanții unor asociații patronale.
„În general, nu susțin aministiile fiscale pentru că ele îi dezavantajează pe cei corecți, însă, în acest caz, salariații nu aveau nicio vină și ar fi fost incorect ca să li se impute retroactiv sume consistente.
Împreună cu senatorul Robert Cazanciuc și cu reprezentanții unor asociații patronale, dintre care l-aș menționa pe domnul Ovidiu Gheorghe, președintele ACDBR, am inițiat proiectul care a devenit lege.
370.000 de lucrători au scăpat de povara unor procese lungi pentru a-și apăra drepturile sau de plata unor sume nedatorate în mod real”, a mai scris Ştefan Radu Oprea, vineri seară, pe contul său de Facebook.
Deşi legislaţia fiscală prevedea că tichetele cadou acordate angajaţilor altor companii nu sunt venituri de natură salarială, ci se încadrează în categoria altor venituri supuse doar impozitului pe venit, nu şi contribuţiilor sociale, deşi au existat numeroase materiale informative emise în acest sens de Ministerul de Finanţe şi ANAF, începând cu anul 2019, în controalele efectuate de ANAF, se concluziona că tichetele cadou acordate angajaţilor terţilor ar trebui să fie impozitate ca salarii.
Aceste tichete cadou puteau fi acordate, pe lângă destinaţia de cheltuieli sociale (adică propriilor angajaţi, limitate fiind cantitativ şi valoric) şi pentru campanii de marketing, studiul pieţei, promovare, etc. de companii unor persoane fizice, în afara unor raporturi individuale de muncă.
Această practică a fost des întâlnită în diverse domenii (comerţ cu bunuri de larg consum, piaţa auto, piaţa financiar-bancară, turism etc.).