Probleme cu lista spitalelor finanţate prin PNRR: Nu regăsim niciun fel de criteriu

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că a discutat cu oficialii europeni şi nu a putut găsi criteriile după care cele 49 de unităţi sanitare au fost trecute pe lista celor propuse pentru finanţare.

„Nu regăsim niciun fel de criteriu de selecţie, cum au ajuns ele acolo. Au ajuns prin dorinţa cuiva”, este semnalul de alarmă tras de şeful de la Ministerul Sănătăţii.

„Eu am fost personal, m-am întâlnit cu un director general de acolo care este pe zona tehnică, dar care are până la urmă decizia, adică Comisia Europeană ia deciziile în funcţie de opiniile acestor funcţionari care sunt pe zona tehnică, dânşii au refuzat să completeze lista de spitale deja existentă.

Există 49 de obiective, din care noi trebuie să facem 25 şi un buget total de 1,7 miliarde de euro”, a declarat Alexandru Rafila, joi seară, pentru Euronews România, potrivit News.ro.

Alexandru Rafila: Am ajuns şi într-o situaţie paradoxală

Ministrul Sănătăţii a indicat că, în urma acestor discuţii, au fost depistate tot felul de anomalii pe lista celor 49 de spitale ce ar trebui finanţate prin PNRR.

„Problema e legată de faptul că aceste 49 de spitale care se regăsesc la nivelul Comisiei şi aprobate şi trimise de România, că nu le-a trimis altcineva, nu regăsim niciun fel de criteriu de selecţie, cum au ajuns ele acolo. Au ajuns prin dorinţa cuiva.

Nu am reuşit să obţinem informaţia legată de vreun criteriu de eligibilitate nici măcar la nivelul Comisiei, pentru că o parte din ele nu aveau nici studiu de fezabilitate.

Am ajuns şi într-o situaţie paradoxală în care un obiectiv care nu exista din punct de vedere administrativ, Spitalul Municipal Bacău, care fusese desfiinţat în anul 2020, se regăsea pe lista din 2021. Deci tot felul de anomalii de genul ăsta”, a explicat Alexandru Rafila.

Decizii discreţionare la nivelul Ministerului Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii a adăugat că decizia privind unităţile sanitare ce au intrat în acest program „a fost discreţionară”.

Cel mult trei sau patru persoane din Ministerul Sănătăţii au lucrat la program, a indicat Rafila, afirmând că „a fost o zonă politică” cea care a decis ce spitale sunt trecute pe lista PNRR.