Perioada 5 – 9 mai 2003 va ramane una de referinta pentru „jocul” celor mai puternice monede ale lumii, euro crescand de la 1,1208 la 1,1536 dolari. Evolutia ascendenta este confirmata de cotatiile futures cu scadenta iunie de la Chicago, unde euro a urcat de la 1,1190 la 1,1492 dolari.
Decizia de saptamana trecuta a Rezervei Federale Americane de a pastra dobanda de referinta la 1,25% a nemultumit investitorii internationali, inmultindu-se iesirile de fonduri din America si indreptarea lor catre Europa. Numai ca Banca Centrala Europeana i-a nemultumit, la randul ei, pe europeni prin hotararea de a mentine neschimbata dobanda la 2,5%. Asta ca urmare a faptului ca aprecierea euro a inceput deja sa creeze prejudicii exportatorilor europeni. Dar nu numai lor.
„Aprecierea monedei europene fata de dolar ar putea avea efecte inflationiste daca euro va trece de pragul de 1,15 dolari”, declara la jumatatea saptamanii trecute guvernatorul BNR. Iata ca acest prag a fost atins, analistii asteptandu-se la continuarea procesului, euro putand atinge 1,20 sau chiar 1,30 dolari. Ca rata inflatiei nu va cobori cum preconiza Guvernul, sta dovada cresterea dobanzii la titlurile de stat cu scadenta la trei ani, de la 12,50 la 14%.
De altfel, scaderea dobanzilor bancare la lei a facut ca plasamentele in depozite sa fie net inferioare, ca randament, celor in euro, in ultimele trei luni. Cine ar fi achizitionat la 3 martie (data adoptarii euro ca moneda de referinta) 2.790 de euro (echivalentul atunci a 100 de milioane de lei), ar fi avut acum un castig de 4,7 milioane lei. Cele 100 milioane lei depuse la banca intr-un depozit cu dobanda de 13% pe an ar fi adus un castig de numai 1,1 milioane lei, de patru ori mai mic.