Comisia Europeană trebuie să-și intensifice lupta cu „structurile oligarhice” din statele UE, au declarat joi mai mulți europarlamentari, arată Eurobserver. 

Un raport al Comitetului de Control Bugetar al Parlamentului European (PE) afirmă că oligarhii și rețelele lor acționează precum un stat în stat.

Grupările oligarhice cârmuiesc în propriul lor interes, fără a le păsa de democrație, iar influența lor în UE a „ajuns de o magnitudine fără precedent în ultimii câțiva ani”, afirmă raportul.

Decizia PE de a împinge de la spate Comisia pentru a lupta cu corupția din bloc a survenit în aceeași zi în care o alianță parlamentară transatlantică anti-cleptocrație, formată din membri PE și ai Congresului american, a cerut să se adopte sancțiuni împotriva unor indivizi corupți din Ungaria.

Raportul a fost publicat și cu o săptămână înainte de pronunțarea Curții de Justiție a UE (CJUE) cu privire la un nou instrument care i-ar permite blocului să înghețe fondurile pentru statele membre în care se încalcă statul de drept.

Verdictul i-ar putea permite Comisiei să blocheze fonduri UE destinate Budapestei și Varșoviei.

Babiš, Orbán

Raportul PE oferă drept exemplu cazul fostului premier ceh Andrej Babiš, deconspirat în scandalul Pandora Papers că s-a folosit de companii-fantomă din paradisuri fiscale pentru a achiziționa proprietăți imobiliare în Franța.

Un audit UE a dezvăluit de asemenea că Babiš și-a menținut în mod ilicit controlul asupra conglomeratului său agroalimentar, care a beneficiat de subvenții UE.

Babiš a negat orice neregulă.

PE a identificat Bulgaria, Cehia, Ungaria, Slovacia și România drept țările în care distribuirea subvențiilor agricole ale UE este „extrem de problematică”.

Rezoluția privind lupta cu oligarhii va fi votată în plenul PE la sfârșitul lui martie.

Legat de aceeași chestiune, Inter-grupul Anticorupție format din membri PE și ai Congresului american a cerut joi ca SUA și UE să adopte sancțiuni împotriva unor indivizi din Ungaria.

„Cleptocrații nu se limitează la a fura banii contribuabililor”, se afirmă într-un comunicat comun semnat de europarlamentarul german verde Daniel Freund și congresmenul Tom Malinowski. „Ei periclitează totodată sistematic viitorul democrațiilor noastre.”

Dániel Hegedüs, membru al German Marshall Fund din Berlin a declarat pentru EUobserver că raportul comitetului constituie un nou indiciu că PE este instituția care a preluat inițiativa luptei anticorupție la nivelul blocului.

Însă „parlamentul, de unul singur, nu poate transforma peisajul politic din UE”, a avertizat Hegedüs.

PE a amenințat totodată că va deferi Comisia Curții din cauză că nu a luat măsuri împotriva Poloniei și Ungariei, atât în chestiunea statului de drept cât și în cea a corupției.