“Preocuparea Ministerului Sănătății pentru rezolvarea acestei crize este perfect justificată, dar, din păcate, soluțiile propuse până acum nu adresează cauza care a generat această situație. Dacă nu mergem la rădăcina problemei, sute de mii de pacienți români riscă să rămână fără medicamente”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv al ARPIM.
Aplicarea unor referințe eronate, ca de exemplu cea a prețului de referință generic și ignorarea deciziilor unor instanțe de judecată, care s-au pronunțat deja cu privire la modul eronat de emitere a deciziilor de respingere a prețurilor medicamentelor, sunt incompatibile cu statul de drept și afectează major, tocmai interesele pacienților.
„Nu am vrea să credem că sfătuitorii Ministrului Sănătății sunt rău intenționați, însă, din păcăte, soluțiile lor sunt neadecvate. ARPIM, ca asociație responsabilă a industriei, vă oferă tot sprijinul, deoarece pentru rezolvarea unei crize atât de serioase, este nevoie de un parteneriat real și de încredere”, a mai spus Dan Zaharescu, Director Executiv al ARPIM.
În acest moment de criză, ARPIM consideră că singura soluție viabilă, până la momentul deciziei pentru o nouă metodologie de prețuri, este prelungirea prețului la toate medicamentele din Canamed, inclusiv al celor 128 de medicamente în cauză, începând cu data de 1 noiembrie 2019.
Despre Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM)
Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) este organizația care susține obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaționale producătoare de medicamente originale, prezente în România.
Membrii ARPIM investesc permanent în cercetare și dezvoltare, cu scopul de a le oferi pacienților medicamente originale și inovatoare, care salvează anual mii de vieți. Principalul obiectiv al Asociației este creșterea accesului pacienților la medicamente, ameliorarea calității vieții pacienților și implicit creșterea speranței de viață a românilor.
ARPIM este afiliată la Federația Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA) organizația europeană care reunește cele mai importante companii farmaceutice internaționale, recunoscute datorită rezultatelor la nivelul comunității științifice internaționale.
Companiile farmaceutice membre ARPIM sunt: Abbvie, Amgen, Angelini, Astellas, AstraZeneca, Bayer, Berlin-Chemie Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron, Bristol Myers Squibb, Chiesi, Eli Lilly, Genesis, GlaxoSmithKline, Ipsen, Johnson & Johnson, Lundbeck, Merck Romania, Merck Sharp & Dohme, Novartis, Novo Nordisk, Pfizer, Roche, Sanofi, Servier, Takeda, UCB, Vifor.