Probleme grave pentru pacienţii vindecaţi de COVID! Există riscuri mari pentru sănătatea mintală, relevă un studiu

Coronavirus COVID-19 mască de protecţie

Un studiu realizat recent pe mai bine de 230.000 de pacienţi care au trecut prin infectarea cu COVID-19 relevă o serie de date îngrijorătoare. Cercetătorii au descoperit o incidenţă ridicată a unor tulburări cerebrale sau psihiatrice printre aceste persoane.

Potrivit unui studiu recent, una din trei persoane care au fost infectate cu COVID-19 au fost diagnosticate cu o tulburare cerebrală sau psihiatrică în următoarele șase luni după vindecare, sugerând că pandemia ar putea duce la un val de probleme mintale și neurologice.

Studiul a fost realizat pe un număr de peste 230.000 de pacienţi, majoritatea din Statele Unite, relatează Reuters.

Anxietatea şi depresia, printre cele mai frecvente diagnostice întâlnite

Oamenii de ştiinţă au precizat că deocamdată nu este clar modul în care noul coronavirus este legat de afecțiunile psihiatrice, cum ar fi anxietatea sau depresia, dar au indicat că acestea sunt cele mai frecvente diagnostice dintre cele 14 tulburări pe care le-au analizat.

Cazurile post-COVID de accident vascular cerebral, demență și alte tulburări neurologice au fost depistate mai rar, au spus cercetătorii, dar au fost totuşi în număr semnificativ, în special la persoanele care au suferit forme grave de COVID-19.

„Rezultatele noastre indică faptul că bolile cerebrale și tulburările psihiatrice sunt mai frecvente după COVID-19 decât după gripă sau alte infecții respiratorii”, spune Max Taquet, medic psihiatru la Universitatea Oxford din Marea Britanie şi co-autor al studiului.

Cercetarea nu a putut determina mecanismele biologice sau psihologice implicate, a spus el, însă este necesară continuarea urgentă a studiilor pentru a le identifica „în vederea prevenirii sau tratării acestora”.

Se poate ajunge chiar şi la accident vascular cerebral sau demență

Experții în sănătate sunt din ce în ce mai preocupați de riscurile mari de tulburări cerebrale și ale sănătății mintale în rândul celor care au trecut prin infectarea cu COVID-19. Un studiu anterior realizat de aceiași cercetători a constatat, anul trecut, că 20% dintre supraviețuitorii COVID-19 au fost diagnosticați cu o tulburare psihiatrică în termen de trei luni.

Noile descoperiri, publicate în “Lancet Psychiatry”, au analizat dosarele medicale a 236.379 de pacienți cu COVID-19, în mare parte din Statele Unite, și au descoperit că 34% au fost diagnosticați cu boli neurologice sau psihiatrice în decurs de șase luni.

Cele mai frecvente au fost anxietatea (17%) și tulburările de dispoziție (14%). Ele nu au părut să fie legate de cât de ușoară sau severă a fost infecția cu COVID-19 a pacientului analizat.

Dintre cei care au fost internați la Terapie Intensivă cu forme grave de COVID-19, cercetătorii au descoperit că 7% au avut un accident vascular cerebral în decurs de șase luni și aproape 2% au fost diagnosticați cu demență.

Sursa foto: Pixabay