Guvernul tocmai a făcut un anunț major! Ministerul Educației și Cercetării va dispune măsuri de ultimă oră pentru a reglementa probleme ce vizează zeci de mii de elevi.
Anunț major de la Guvern! Conform anunțului făcut de Ministerul Educației, vor fi dispuse măsuri pentru a reglementa anumite probleme ce vizează elevii
„Astăzi, 11 ianuarie 2021, ministrul educației, domnul Sorin Cîmpeanu, a organizat o videoconferință cu inspectorii școlari generali, tema principală fiind identificarea numărului de elevi aflați în situație de risc cu privire la neîncheierea situației școlare pentru semestrul I, precum și măsurile ce se impun în această situație.
La acest moment, conform datelor transmise de către unitățile școlare, prin intermediul ISJ-urilor și ISMB, se estimează că un număr de cca.65.000 de elevi se află în situație de risc cu privire la neîncheierea mediei pe semestrul I din cauza imposibilității de acces la resursele tehnologice – factor principal, la care se adaugă și alte motive precum neparticiparea la cursuri, situații medicale etc. Trebuie avut în vedere că, în ultimii ani, numărul elevilor care se aflau anual în această situație era de aproximativ 15.000”, este transmis într-un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării.
Anunț major de la Guvern
„Măsurile necesare identificate până la acest moment sunt:
- Desfășurarea de activități remediale pe parcursul semestrului al doilea, cu identificarea surselor de finanțare pentru plata cadrelor didactice.
- Prelungirea perioadei de încheiere a situațiilor școlare neîncheiate în semestrul I, de la patru până la opt săptămâni de la revenirea la cursuri în semestrul al doilea.
- Posibilitatea încheierii mediilor cu minimum două note, indiferent de numărul orelor alocate săptămânal fiecărei discipline”, este menționat în comunicatul respectiv.
Peste 80% dintre profesori și 70% dintre elevi cred că școlile trebuie redeschise
Fundaţia World Vision România solicită respectarea descentralizării deciziei în educaţie şi reluarea de urgenţă a şcolii fizice din semestrul al doilea, în funcţie de rata de infectare din localităţi. În plus, fundaţia solicită reluarea şcolii în format fizic pentru toţi elevii din categoriile vulnerabile din România, cu precădere cei din mediul rural, care nu au mai avut acces la educaţie de aproximativ un an.
Solicitarea World Vision România are la bază şi un sondaj derulat de organizaţie în perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021 printre elevi şi profesori. Din sondaj reiese clar că într-o proporţie foarte mare – peste 70% dintre copii, respectiv peste 80% dintre profesori consideră că şcolile ar trebui redeschise ori pot rămâne închise doar în zonele cu risc crescut de infectare.
„Continuarea şcolii online pentru toţi elevii, neluând în considerare rata de infectare sau accesul real al copiilor la educaţie, va duce la creşterea nivelului de abandon şcolar şi va crea lacune majore în educaţia unei întregi generaţii de elevi. În septembrie anul trecut s-a decis descentralizarea deciziei în educaţie în funcţie de rata de infectare. Solicităm ferm să se ţină cont de această hotărâre şi, în plus, solicităm reluarea orelor în format fizic pentru toate categoriile vulnerabile de elevi care nu au avut acces la educaţie.
Un lucru esenţial în perioada următoare va fi recuperarea materiei pierdute: educaţia remedială. World Vision România desfăşoară proiecte de educaţie remedială cu peste 5.000 de copiii din programele sale, însă aceste programe trebuie să fie extinse la nivel național. Altfel, vom suferi cu toţii consecinţele. Educaţia este vitală!”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
Cum văd copiii şi profesorii redeschiderea şcolilor
Conform sondajului, jumătate dintre elevi consideră că şcoala este pregătită să se redeschidă asigurând dezinfecţia spaţiilor comune din şcoală şi a sălilor de curs. Copiii îşi doresc întoarcerea la şcoală considerând în proporţie de 88% că au tot ce este nevoie pentru a se întoarce în siguranţă la şcoală. Peste jumătate dintre elevi (55%) ar fi fericiţi să se întoarcă în bănci la şcoală. În contextul creşterii numărului de cazuri de COVID-19, aproape o treime (32%) din copii consideră că şcolile ar trebui păstrate deschise, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie recomandate de autorităţi şi 39% cred că şcolile ar trebui închise doar în zonele cu risc crescut de infectare.
Un procent de 84% dintre cadrele didactice consideră că şcoala este pregătită să se redeschidă. Acest lucru s-ar face prin dezinfecţia spaţiilor comune din şcoală şi a sălilor de curs, materiale dezinfectante pe holuri, la intrare şi în toalete, distanţarea fizică în clasă şi măşti pentru tot personalul şcolii, copii şi profesori. Totodată, 80% dintre cadrele didactice consideră că au tot ce este nevoie pentru a se întoarce în siguranţă la şcoală.
Sursă foto: INQUAM Photos, Adriana Neagoe