Probleme la Budapesta. Sistemul de gaze naturale din Ungaria va putea primi din Serbia, începând din toamna acestui an, șase miliarde de metri cubi de gaze pe an, însă capacitatea conductei nu poate crește, deocamdată, până la 8,5 miliarde de metri cubi, cantitate planificată anterior.
Transportul gazelor naturale din Serbia, prin interconectorul ungaro-sârb, cu o capacitate de 8,5 miliarde de metri cubi, poate fi început cel mai devreme pe 1 octombrie 2023, respectiv cu un an mai târziu decât era planificat inițial, potrivit deciziei Autorității Ungare de Reglementare a Energiei şi Utilităţilor Publice (MEKH).
Probleme la Budapesta. Relevanța proiectului nu este clară
Primul tronson al investiției, care va transporta anual șase miliarde de metri cubi de gaze, trebuie să fie dat în folosință până pe 1 octombrie 2021.
MEKH a luat această decizie la solicitarea FGSZ, compania de transport al gazelor din Ungaria, care a întârziat cu evaluarea cerințelor care ar fi pus bazele dezvoltării capacității de transport de 8,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, însă a argumentat această întârziere cu un motiv bine întemeiat.
Deși, până pe 17 iulie anul trecut FGSZ a înregistrat pe cei interesați față de utilizarea acestui tronson din sistemul de gaze naturale, Departamentul de Stat al SUA a extins, începând cu 15 iulie, amenințarea cu sancțiunile asupra ”adversarilor Statelor Unite”, ceea ce ar putea afecta dezvoltarea punctului de alimentare cu gaze naturale al interconectorului ungaro-sârb.
Relevanța proiectului nu este clară, dar din cauza incertitudinii juridice FGSZ a amânat pașii următori în procesul de alocare a capacității, arată VILÁGGAZDASÁG.
Astfel, până la sfârșitul anului trecut pierderea de timp era atât de mare încât compania a decis că capacitățile de utilizare a conductei nu ar putea fi alocate în prima jumătate a acestui an și nu poate fi respectată nici data dării în folosintă a primului tronson, respectiv data de 1 octombrie 2021, chiar dacă vor fi abrogate sancțiuniile impuse de SUA, din cauză că rezolvarea problemelor privind dreptul de proprietate a traseului implicat în investiție este de durată, și durează luni de zile și achiziționarea țevilor, care poate fi începută abia după finalizarea procedurii privind proprietatea.
Nevoia de gaze rusești
În schimb, cu o capacitate anuală de import de 6 miliarde de metri cubi, utilizarea conductei poate începe până la data limită de 1 octombrie 2021, conform informațiilor transmise de FGSZ către MEKH la sfârșitul anului trecut.
Ar putea să fie nevoie de importul de gaze naturale din Serbia, deoarece Rusia ar furniza gaze naturale – prin ocolirea Ucrainei – Ungariei și clienților săi europeni parțial prin Serbia.
Pentru a permite importul de gaze din Serbia trebuie instalată o conductă de 1,2 metri diametru, lungă de 15 kilometri, între granița ungaro-sârbă și Kiskundorozsma (Szeged), urmată de o altă conductă de un metru diametru și lungă de 67 de kilometri până la Városföld ( județul Bács-Kiskun), unde trebuie modificat nodul de distribuție a gazului natural din sistemul central de gaze al Ungariei.
În urma începerii importurilor de gaze naturale din sud, FGSZ va pierde încasările realizate pe care le-a obținut pentru aprovizionarea cu gaze naturale a Serbiei, iar Serbia va beneficia – în detrimentul Ucrainei – de taxa pentru tranzitarea gazelor spre Ungaria și alte țări europene.