"Nivelul de radioactivitate de la centrala Cernobâl şi din zona înconjurătoare rămâne neschimbat. Nu au fost victime", a declarat centrala într-un comunicat.

Reprezentanţii centralei susţin că nu există un risc radioactiv.

În 26 aprilie 1986, puţin după miezul nopţii, s-a produs cel mai grav accident nuclear din lume. Explozia reactorului 4, din cadrul Centralei Atomoelectrice Cernobîl, din Ucraina, a devenit sinonim cu o contaminare a trei continente: Europa, Asia şi America de Nord. Costurile acestui accident s-au ridicat la 13 miliarde de dolari.
În acest moment, nu doar ruinele din zona reactorului sunt periculoase. Pădurile din regiune, dacă ar fi incendiate, ar produce un nor toxic. La fel de nesigure sunt şi digurile râului Pripiat, a căror prăbuşire ar fi dezastruoase pentru mediu.
Nici groapa în care sunt depozitate deşeurile nu mai are aceeaşi forţă de izolare, ca acum 27 de ani. În urmă cu câţiva ani, postul de televiziune ucrainean Canal 5 a tras un semnal de alarmă autorităţilor de la Kiev, pe care le-au acuzat că nu au acordat fonduri suficiente pentru a ţine sub control regiunea.

Sursa: mediafax.ro