Profesorul Universitar Mircea Coșea, invitat în cadrul unei emisiuni TV, a explicat care este situația actuală a tarifelor gazelor naturale și cum îi va afecta pe cetățenii din țară, care oricum se confruntă deja cu probleme financiare din cauza perioadei epidemice.
De la 400 de lei până la 980 de lei
Mircea Coșea este șocat de creșterea semnificativă a prețurilor la facturi și afirmă că un român trebuie să plătească aproape 1000 de lei pentru a încălzi un apartament cu trei camere.
„Eu îmi pun o singură întrebare: ce facem iarna asta? Subvențiile sunt un lucru care trebuie să fie din ce în ce mai puțin folosit într-o societate care se pretinde economie de piață. Problema e: noi suntem o economie de piață liberă? În momentul în care Parlamentul și Guvernul, cel dinainte, a făcut niște eforturi pe care eu le-am salutat atunci: a introdus legea de protecție a consumatorului vulnerabil, au plafonat așa cum au plafonat, se poate discuta, prețurile, au decis să dea anumite compensații, lucrurile începuseră să intre cât de cât în normal.
Dar apare acest ANRE, care deodată mărește prețurile, apar și alte elemente ale prețului care apar acum în factură și care sunt prețuri de cogenerare, și deodată ne aflăm într-o situație azi cunoscută oficial în care prețul căldurii la un apartament de trei camere pleacă de la 400 de lei până la 980 de lei. Vă dați seama? La 980 de lei!
Statistica spune oficial că unul din patru români e sub linia de sărăcie. Asta va duce la căderea sub această linie a încă aproximativ doi români, adică ajungem într-o sărăcie greu de gestionat”, a declarat Mircea Coșea.
„Scade calitatea vieții”
Acesta anticipează că oamenii vor micșora consumul de gaze naturale în plin sezon rece pentru a fi capabili să își achite toate cheltuielile, fapt ce va conduce la scăderea calității vieții.
„Trebuie să găsim o soluție, or acum mie îmi e foarte greu să spun ce ar trebui făcut pentru că putem să intrăm într-o situație cu două elemente importante. Va exista o autocenzură de consum: multe familii își vor cenzura consumul, asta înseamnă că scade calitatea vieții. Nu nivelul de trai, mai mult, calitatea vieții, fapt ce nu e admis în UE, la valorile ei. Altă posibilitate e că unii nu plătesc factura pur și simplu. Atunci sistemul va cădea că nu-și recuperează cheltuielile”, a spus acesta.
„Trebuie să avem România încălzită”
Spre final, acesta a concluzionat că este necesară prezența unui program național pentru restabilirea sistemului de căldură din țară deoarece „trebuie să avem România încălzită.”
„Azi suntem la finele lunii noiembrie. Avem trei – patru luni în care aceste legi vor înceta să mai acționeze. În aprilie- mai, vom fi în aceeași situație în care am fost în septembrie- octombrie, că nu se ia nicio măsură de reformare sau de îmbunătățire a sistemului. Deci trebuie să existe un program național. Dacă vrem România educată, foarte bine, dar trebuie să avem și România încălzită. Cum Dumnezeu facem să încălzim, să nu ne întoarcem cu 30 de ani în urmă?”, a spus Mircea Coșea la B1 TV.