Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală estimează că, la nivel global, se pierd 60 de miliarde de euro din cauza produselor contrafăcute. La noi în țară, cele mai afectate sectoare sunt, printre altele, cele care produc cosmetice, îmbrăcăminte, încălțăminte, dar și accesorii.
În majoritatea cazurilor, produsele contrafăcute sunt vândute mai ales în spațiul virtual.
Încălțămintea și parfumurile, dar și articole de îmbrăcăminte sunt produsele cel mai des falsificate și introduse pe piață ca aparținând unor mărci celebre. Asemenea produse confiscate în ultimii ani polițiștii și comisarii în Protecția Consumatorilor din Sălaj în urma verificărilor. Soluții pentru a nu fi înșelat există.
„Cumpărați produse numai din locuri autorizate, nu vă lăsați ademeniți de vânzătorii din alte locuri neautorizate. Recomandăm să achiziționați numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, factură, bon fiscal, chitanţă fiscală. În unele situații, precum cazurile de fraudă, dacă ai plătit prin card, poți utiliza procedura refuzului la plată pentru a-ţi recupera suma plătită, în principiu în cel mult 30 de zile de la data plății”, spune comisarul Dorel Fekete, de la Comisariatul în Protecția Consumatorilor Sălaj, conform Radio România Actualități.
Comisarii în Protecția Consumatorilor recomandă populației să se ferească de asemenea produse, care, de cele mai multe ori, sunt de o calitate îndoielnică. Pot fi ușor depistate pentru că prețul de vânzare este mult mai mic decât în cazul produselor originale.