Toate acestea pentru că rolul tău, ca politician, devine mult mai greu decât al funcționarului trimis la Bruxelles, pentru care nu există nuanțe și interpretări, ci doar locuri clar evidențiate unde trebuie să semneze.
În acest sens, chiar dacă nu-i ilegal ca partidul să-ți fie înființat de fiul unui fost securist, cu siguranță e o greșeală strategică. Chiar dacă nu-i ilegal ca, în discuții pe Facebook, să vorbești despre utopii ce vizează renunțarea la proprietatea privată, cu siguranță este o greșeală de comunicare.
Pentru a conduce cu succes, Dacian Cioloș trebuie să se uite la membrii de partid chiar și dincolo de nivelul profesionalismului de care dau dovadă.
Poate că Avram Fițiu era un bun profesionalist în ceea ce privește agricultura, dar totodată era o imensă piatră de moară, din punct de vedere al imaginii, pentru Cioloș și PLUS.
Acum, să luăm cazul Oanei Bogdan. După ce a declarat că „un pas important al omenirii va fi cel al renunțării la proprietate”, Cioloș, în loc să ofere clarificări, critică modul în care presa și opinia publică au interpretat declarația colegei sale. O greșeală de poziționare imensă! Nu doar că eșuează în a găsi sursa care a generat problema, dar se și poziționează în contradicție cu mare parte din membrii PLUS și cu jurnaliști apropiați partidului său.
Ei bine, perioada de acomodare politică a lui Cioloș s-a scurs, astfel încât toți acești pași greșiți încep să producă efecte. Raluca Prună, fostul ministru al Justiției în guvernul tehnocrat și membru fondator al Mișcării România Împreună, a criticat în termeni duri episodul Oana Bogdan:
„În ultimele săptămani am fost întrebată dacă sunt de acord cu cele susținute de PLUS, prin Oana Bogdan. Evident că nu pot fi de acord. Mă despart categoric de PLUS pe care nu îl înțeleg de ce intră captiv într-un subiect ales de Oana și care nu e ceea ce trebuie rezolvat în România. Problema României nu este renunțarea la proprietate, ci în primul rând repararea efectelor nationalizării – neterminată la aproape 30 de ani de post comunism. Asta aș fi vrut să aud de la PLUS în materia proprietății, ca jurist și ca votant. Apelul la statistici din Occident unde din ce în ce mai mulți oameni ar renunța la proprietate este de neidentificat în vreo statistică. Țara pe care Oana Bogdan și cu mine o cunoaștem bine, fals invocată ca exemplu de schimbare de paradigmă asupra proprietății, este una în care procentul de proprietari a crescut mereu în ultimii ani. Peste 70% din belgieni sunt proprietari”.
Acesta nu va rămâne un eveniment singular, în cazul în care Cioloș nu va înțelege că a fi lider politic înseamnă mai mult decât a conduce un guvern tehnocrat. Iar după ce va înțelege, al doilea pas va fi să și demonstreze că poate fi un asemenea lider.
Până acum nu a demonstrat asta, ci doar și-a crescut popularitatea cât timp a stat pe bară, fără să se angreneze în jocul politic. Pentru început, aceasta e varianta optimă, căci nu te erodezi și punctezi de fiecare dată pe gafele celorlalți. Însă situația se schimbă radical odată ce intri în arenă, iar în ultimele luni, Dacian Cioloș resimte acest lucru din ce în ce mai des.