Guvernul nationalist- populist al Italiei duce țara într-o situație din ce în ce mai complicată. Statul se împrumută din ce în ce mai greu și mai scump, în condițiile în carev are sume uriașe de rostogolit, datoria publică depășind 200% din PIB.
Randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene au crescut semnificativ marţi, după scăderi în sesiunile anterioare, deoarece Comisia Europeană a respins proiectul de buget al Italiei pe 2019 şi a acordat Romei maximum trei săptămâni pentru a prezenta o versiune revizuită, transmite Reuters, citat de Agerpres.
"Guvernul italian are trei săptămâni să rescrie propunerea de buget, ceea ce-mi pare destul de improbabil. La drept vorbind, tonul (Italiei) este destul de beligerant. Maşina se îndreaptă şi mai mult spre zid, fără ca nimeni să acţioneze frânele", a afirmat analistul Christian Lenk de la DZ Bank.
Randamentele obligaţiunilor italiene pe doi ani au urcat cu 12 puncte de bază, ajungând la 1,58%, după scăderi în sesiunile anterioare, apoi s-a stabilizat la aproximativ 1,53%.
Şi randamentele obligaţiunilor italiene pe zece ani au crescut la 3,586%, apoi au scăzut uşor, la 3,55%, un nivel ridicat. În plus, "spread"-ul, adică diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene cu scadenţa la zece ani şi cele germane, s-a adâncit la 315 puncte.
Investitorii au investit în schimb în obligaţiuni guvernamentale ale ţărilor din zona euro cu un rating mai bun, ceea ce a dus la scăderea costurilor de împrumut pentru ţări ca Germania şi Franţa.
Randamentele obligaţiunilor guvernamentale germane pe zece ani au scăzut cu patru puncte de bază, la 0,41%.
În schimb, indicele principal al bursei italiene a scăzut cu 1,1%, iar cel bancar înregistra un declin de 0,7%, în grafic pentru a atinge cea mai redusă valoare la închiderea şedinţei bursiere din decembrie 2016.
La sfârşitul săptămânii trecute, agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat ratingul Italiei, de la "Baa2" la "Baa3", cu perspectivă stabilă. Calificativul "Baa3" este cu doar o treaptă peste nivelul "junk" (nerecomandat pentru investiţii).
Revizuirea în scădere vine pe fondul unei slăbiri a solidităţii fiscale a Italiei, Guvernul având ca obiectiv deficite bugetare mai ridicate în următorii ani decât a previzionat anterior Moody's. Datoria publică a Italiei se va stabiliza probabil la actualul nivel de 130% din PIB în următorii ani, mai degrabă decât să înceapă să scadă, aşa cum estima agenţia.