Probleme mari pentru românii care au credite la bănci. Indicele ROBOR la trei luni a crescut din nou

visa card de credit

SURSA FOTO: Dreamstime

Probleme mari pentru românii care au credite la bănci. Indicele ROBOR la trei luni a crescut din nou. Tot vineri, indicele ROBOR la 6 luni dar și cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, au urcat față de ziua anterioară.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat vineri la 6,79%, în urcare cu trei puncte bază faţă de joi, când a fost cotat la 6,76%, arată datele publicate de BNR.

Tot vineri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a atins pragul de 7% de la 6,90% joi, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 7,17% de la 7,07%.

BNR a decis să majoreze dobânda-cheie de la 3,75% la 4,75%

Săptămâna aceasta BNR a decis să majoreze dobânda-cheie de la 3,75% la 4,75%, precum şi rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75% pe an.

Indicele IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, este cotat la 2,65% pentru T1/2022.

Majoritatea analiştilor financiari estimează că indicele ROBOR la 3 luni se va situa la 6,94% în următoarele 12 luni, potrivit sondajului aferent lunii mai realizat de Asociaţia CFA România.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Menționăm faptul că ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. În ceea ce privește evoluția acestuia, ea este influenţată de mai mulţi factori. Cei mai importanţi dintre ei se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Unul dintre cele mai înalte niveluri ale indicelui ROBOR a fost înregistrat în data de 23 noiembrie 2010, respectiv 6,61%. De la începutul anului și până în prezent, indicele ROBOR la trei luni a crescut cu peste 100%, avertizează analiștii, lucru care le creează mari probleme românilor care au credite la bănci. Pe lângă criza prețurilor la alimente, dar și la carburanți, ratele acestora continuă și ele să crească.

BNR spune că majorarea dobânzilor este necesară pentru a combate inflația

Cu o zi în urmă, directorului de comunicare al BNR, Dan Suciu, majorarea dobânzilor este necesară pentru a combate inflația.

„Indicele ROBOR este o dobândă la care se împrumută băncile la diferite scadente. Nu este rezultatul unei decizii administrative, dar sigur este influențat de deciziile pe care le ia Banca Centrală în privința dobânzii de politică monetară. La nivelul pieței există o presiune semnificativă, care arată că așteptările legate de inflație și de dobânzi, pentru următoarele trei luni, sunt în creștere, de aceea crește ROBOR-ul. ROBOR-ul nu va mai crește când nu va mai crește inflația. Merg mână în mână. O mână este foarte sus, inflația. ROBOR-ul este foarte jos, comparativ cu inflația. Evident că pentru a combate inflația trebuie crescute dobânzile de politică monetară, dar și dobânzile prin care se împrumută băncile vor crește”, a declarat oficialul BNR.