Fostul președinte american Donald Trump, a mai primit o veste rea chiar în mijlocul procesului. Mai mulți avocați care urmau să-l apere în procesul de impeachment au părăsit echipa, a transmis CNN.

Cinci avocaţi, dintre care doi ce ar fi urmat să conducă echipa juridică a miliardarului, au renunţat să-l reprezinte din cauza dezacordurilor legate de linia de apărare. Trump dorea ca avocaţii săi să continue să pledeze teza unei fraude masive la alegerile prezidenţiale, căreia i s-ar datora victoria democratului Joe Biden, mai degrabă decât să se concentreze pe legalitatea inculpării unui preşedinte care nu mai este în funcţie, a indicat CNN, precizând că miliardarul nu era dispus să discute pe acest subiect.

Trump a fost părăsit de avocați

Se pare că printre avocaţii demisionari se află Butch Bowers şi Deborah Barbier, care urmau să preia conducerea echipei de apărători. „Am muncit mult, dar nu am luat încă o decizie definitivă în privinţa echipei noastre juridice, o vom face în curând”, a scris pe Twitter Jason Miller, consilier al lui Trump.

Procesul lui Donald Trump pentru ‘incitare la insurecţie’, după ocuparea Capitoliului la 6 ianuarie de către susţinători ai săi, va începe pe 9 februarie.

Totuși, cu doar cinci senatori republicani dispuşi să se alăture celor 50 de democraţi pentru a considera că procesul trebuie să aibă loc, majoritatea de două treimi necesară pentru continuarea procedurilor, adică 67 de senatori, nu va fi probabil atinsă. În schimb, o moţiune de cenzură, mai puţin severă, necesită votul a cel puţin zece senatori republicani pentru a avea o şansă de a fi adoptată, ceea ce unii consideră realizabil.

Democrația în SUA este în pericol

După ce Congresul a inițiat procedurile de punere sub acuzare a lui Trump, membrii republicani ai Camerei Reprezentanților s-au temut să voteze „pentru”. Un videoclip surprinde momentul în care grup îl acuza pe senatorul republican Lindsey Graham că este „trădător”, după ce acesta declarase că Joe Biden a fost ales în mod legal președinte.

Astfel de amenințări nu reflectă doar niveluri crescute de furie și revoltă în rândul americanilor. Mai degrabă, par să fie dovada utilizării sistemice a fricii și intimidării în politica SUA. Cu scopul de a forța fidelizarea din partea republicanilor și de a întări virajul autoritar care a definit conducerea lui Trump.

Mai mult, susține publicația americană, această tendință simbolizează profunzimea deteriorării democrației din SUA.