Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trimis premierului României, Viorica Dăncilă, o scrisoare, în care o atenționează că noile ordonanțe pe Justiție ridică îngrijorări serioase, mai ales că oficialii europeni nu au fost consultați.
„Vă scriu pentru a vă cere clarificări în privința celor doua ordonante de urgență adoptate de Guvern in ședinta din 19 februarie 2019”, începe Timmermans scrisoarea.
„Draga doamnă prim-ministru, vă scriu pentru a vă cere clarificări cu privire la cele două OUG privind procedurile de nominalizare pentru postul de procuror european, precum și cea privind Legile Justiției, ordonanțe adoptate de Guvern la data de 19 februarie 2019. La întâlnirea noastră din 7 februarie, am subliniat că un dialog complet și deschis este calea de a progresa în chestiunile privind statul de drept, în general, și mecanismul de cooperare și verificare (MCV), în special. Prin urmare, a fost o surpriză și oarecum o dezamăgire faptul că problema noilor ordonanțe de urgență ale Guvernului nu a fost rîdicată în cadrul discuției. Aceste aspecte au o relevanță directă pentru preocupările exprimate de multă vreme în cadrul mecanismului de cooperare și verificare și pe care Consiliul de Miniștri le-a susținut la rândul său. Prima recomandare a raportului din ianuarie 2017 a fost „să implementeze un sistem solid și independent de numire a procurorilor de rang înalt, bazat pe criterii clare și transparente, pe baza sprijinului oferit de către Comisia de la Veneția”. De asemenea, Comisia a recomandat revizuirea Legilor Justiției, ținând cont de recomandările MCV, precum și cele ale Comisiei de la Veneția și ale GRECO. În plus, raportul a subliniat preocupările legate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, din punctul de vedere al independenței judiciare ordonanțele amintite par a contrazice în mod direct raportul MCV atât în esența acestuia, cât și în ceea ce privește lipsa de consultare și adoptarea lor pe neașteptate”, scrie Timmermans.
„Acum, devine chiar urgent pentru România să reia procesul de reforme. Acest lucru înseamnă un parcurs înainte, nu înapoi, şi abţinerea de la orice măsuri care ar inversa progresele obţinute de-a lungul anilor. Cel mai bun punct de început rămâne abordarea stabilită de Comisie în noiembrie, apelul de oprire a schimbărilor şi un nou început pe baza consultărilor adecvate şi a expertizei din străinătate. Prin contrast, actuala situaţie generează noi preocupări”, a încheiat prim-vicepreședintele Comisiei Europene.
În perioada 6-7 februarie, Viorica Dăncilă a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles, în cadrul căreia a avut o întrevedere bilaterală și cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.